Iraanse regisseur Jafar Panahi op borg vrijgelaten na zeven maanden cel

Films | De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi, die sinds zeven maanden in Iran in de gevangenis zat, is op borgtocht vrijgelaten, zo heeft de ngo CHRI (Center for Human Rights in Iran), die in New York gevestigd is, bekendgemaakt.

Door Belga

Deel dit nieuws

De 62-jarige Panahi, die op verscheidene filmfestivals werd bekroond, werd "twee dagen nadat hij in hongerstaking was gegaan, vrijgelaten", aldus de mensenrechtenorganisatie. De Iraanse krant Shargh publiceerde een foto van Panahi terwijl hij de gevangenis van Evin in Teheran verliet.

Panahi werd in juli gearresteerd, nog voor het begin van de golf van protesten die het Iraanse regime sinds september aan het wankelen heeft gebracht. Hij moest een gevangenisstraf van zes jaar uitzitten die in 2010 werd uitgesproken wegens "propaganda tegen het systeem".

Jafar Panahi won in 2000 een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië voor zijn film "The Circle". In 2015 kreeg hij in Berlijn een Gouden Beer voor "Taxi Teheran" en in 2018 won hij op het filmfestival van Cannes de prijs voor het beste scenario voor "Three Faces".

Panahi's laatste film, "No Bear", waarin hij zoals in het meeste van zijn recente werk, figureert, werd in 2022 vertoond op het filmfestival van Venetië toen hij al in de gevangenis zat. De film won de Speciale Juryprijs.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top