Tijd voor de Ensors: dit zijn de genomineerden voor de Vlaamse filmprijzen

Films | Aan het einde van het filmfestival van Oostende staat traditioneel het Gala van de Ensors in het Kursaal geagendeerd. 1.700 leden van de Ensor Academie kregen de kans om te stemmen op de beste audiovisuele fictie, documentaire en animatie uit Vlaanderen. In totaal zijn er 22 categorieën. Pickx zet de genomineerden voor je op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie het afgelopen jaar eens richting de cinemazalen trok, kreeg al een idee over welke films torenhoog favoriet zijn voor een of meerdere Ensors. De twee grootste kanshebbers domineerden het filmnieuws maandenlang en zijn dan ook in maar liefst veertien categorieën genomineerd. ‘Close’ en ‘Zillion’, dat zijn natuurlijk de films waar we het over hebben. 'Close' van Lukas Dhont is onder meer genomineerd voor beste film, beste regie (Lukas Dhont) en beste scenario (Angelo Tijssens). Ook 'Zillion' is in die categorieën genomineerd. 

Dat de nieuwe film van Lukas Dhont intussen een nominatie voor de Oscars in de wacht sleepte, is wellicht een voorbode op de Vlaamse filmprijzen. In de categorie beste buitenlandse film maakt de Belgische film kans op de meest prestigieuze award in de filmindustrie. Op 12 maart weten we of ‘Close’ ook effectief een beeldje krijgt. 

Maar verder maakt ook nog heel wat ander talent kans op een award. De twee populaire films worden op de voet gevolgd door 'Rebel' van Adil El Arbi en Bilall Fallah en de fictiereeks ‘Roomies’ van Flo Van Deuren & Kato De Boeck, beiden met elf nominaties. Ook ‘H4Z4RD’ (7 nominaties), de fictiereeksen ‘Chantal’ (6 nominaties) en ‘Billie vs Benjamin’ (6 nominaties) en de film ‘Nowhere’ (4 nominaties) zijn bij de genomineerden.

West-Vlaanderen boven

Hoewel we bijna met zekerheid kunnen zeggen wie in de meest prestigieuze categorieën met een beeldje naar huis gaat, is dat in de andere gevallen niet zo. Voor de categorie beste documentaire lijkt ‘Onze Natuur’ de grootste kanshebber. De natuurdocumentaire over dieren en planten in onze omgeving met de stem van Matteo Simoni kreeg al heel veel lovende reacties, misschien worden ze ook gelauwerd met een Ensor! De muziek, van de hand van Dirk Brossé, werd bovendien genomineerd in de categorie beste muziek. ‘De Kaping van de Pompei’, een docureeks over de kaping van een vrachtschip voor de Somalische kust, is een van de kanshebbers voor beste documentairereeks. Vooral voor het feit dat ook de criminelen aan het woord kwamen, kregen de programmamakers veel lof. 

Mathias Sercu, de scenarist, regisseur en acteur uit fictiereeks ‘Chantal’ maakt ook kans op een beeldje voor beste scenario. De populaire reeks over het leven van een politiekorps diep in de westhoek is voorts onder meer ook genomineerd in de categorieën beste kostuum en beste make-up. Ook die andere reeks waarin heel wat West-Vlaams te horen was, ‘Nonkels’, maakt kans op een beeldje. Jelle Gordyn is genomineerd in de categorie beste regie. De reeks maakt ook nog kans op beeldjes in de categorieën beste make-up, beste fictie-serie en beste scenario.

Ook bij de individuele prijzen voor acteurs komen ‘Zillion’ en ‘Close’ meer dan eens aan bod. Zowel voor acteurs in een hoofdrol als in een bijrol worden namen als Charlotte Timmers, Jonas Vermeulen, Barbara Sarafian en Gustav De Waele naar voren geschoven. Elk van hen doet een meer dan noemenswaardige acteerprestatie in een van de twee films. We kunnen dus concluderen dat de uitreiking van de Ensors vooral zal draaien rond ‘Close’, ‘Zillion’ en de West-Vlaamse fictiereeksen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top