Macron en Netanyahu willen samenwerken tegen "destabiliserende activiteiten" van Iran

Nieuws | De Franse president Emmanuel Macron en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben donderdag hun intentie aangekondigd om "samen te werken" tegen de "destabiliserende" activiteiten van Iran in het Midden-Oosten en de "steun" van Iran aan Rusland voor zijn offensief in Oekraïne.

Door Belga

Deel dit nieuws

Macron en Netanyahu ontmoetten elkaar donderdag in Parijs. De Franse president laakte tijdens een diner de vooruitgang van Iran in zijn atoomprogramma. Hij waarschuwde Iran dat er "gevolgen" zullen zijn als Iran dat traject voortzet, klinkt het in een persbericht.

Iran is gestart met de verrijking van uranium tot 60 procent, ruim boven de drempel van 3,67 procent die werd vastgelegd in het nucleair akkoord van 2015. Voor het creëren van een atoombom is 90 procent verrijkt uranium nodig. Iran dreigt er ook mee uit het non-proliferatieverdrag te stappen dat het bezit van kernwapens beperkt en de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap IAEA te bannen uit zijn nucleaire sites.

Benjamin Netanyahu brengt met het bezoek aan Parijs zijn eerste bezoek buiten het Midden-Oosten sinds zijn terugkeer naar de macht in december. Het bezoek vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende spanningen in het Midden-Oosten.

Israël beschuldigt Iran ervan militaire doelstellingen na te streven met zijn kernprogramma. Teheran wordt er ook van beschuldigd de landen in regio te destabiliseren, van Libanon tot Jemen, door lokale milities te ondersteunen.

Macron verzekerde ook de volledige solidariteit van Frankrijk met Israël na de aanvallen van de Palestijnse zijde. Alles wat de spiraal van geweld kan aanwakkeren, die al vele onschuldige slachtoffers heeft gekost onder Palestijnse en Israëlische burgers, moet worden vermeden, zei Macron ook. Hij benadrukte wel dat Parijs vasthoudt aan de historische status-quo over het Heilige Plaatsen in Jeruzalem en resoluut gekant is tegen de bouw van nederzettingen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top