OS 2024 - Washington voorstander van deelname Russische atleten onder neutrale vlag

Nieuws | De Verenigde Staten zijn voorstander van het idee om Russische en Wit-Russische atleten, die na de Russische inval in Oekraïne uitgesloten werden van internationale competities, op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs toe te laten onder neutrale vlag. Dat heeft het Witte Huis donderdag gezegd.

Door Belga

Deel dit nieuws

Indien de atleten uitgenodigd worden voor internationale sportcompetities, zoals de Olympische Spelen, "dan moet het wel absoluut duidelijk zijn dat ze niet de Russische of Wit-Russische staat vertegenwoordigen", verklaarde woordvoerster Karine Jean-Pierre.

Het Internationaal Olympisch Comité IOC besliste onlangs te willen onderzoeken op welke manier Russen en Wit-Russen zouden kunnen deelnemen aan de Spelen van volgend jaar in Parijs. Dat zou eventueel mogelijk zijn onder neutrale vlag. Momenteel zijn er nog tal van sancties van kracht tegen beide landen, waardoor ze verbannen zijn uit heel wat sporten.

De discussie over een eventuele deelname van de Russische en Wit-Russische atleten zorgt voor de nodige ophef en wereldwijd zijn de meningen verdeeld. Zo staan onder meer de Baltische staten eerder afkerig tegenover het voorstel. Kiev is radicaal tegen en dreigde al met een boycot van de volgende Olympische Spelen indien atleten uit Rusland of Wit-Rusland groen licht krijgen om deel te nemen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top