Thibau Nys start WK veldrijden zonder ongezonde stress

Wielersport | Met vier zeges op vier wedstrijden in de Wereldbeker is Thibau Nys op het WK topfavoriet bij de beloften. "Ik heb geen probleem met die titel van topfavoriet", zegt hij. "Er is stress, maar het is gezonde stress, ik kan daar goed mee om."

Door Belga

Deel dit nieuws

De Belgische beloften zijn een sterk blok, met Joran Wyseure als heersend wereldkampioen, maar daarnaast ook nog Emiel Verstrynge, Jente Michels, Witse Meeussen en natuurlijk Thibau Nys, die zich in de Wereldbeker vier keer de sterkste mocht noemen. In de afsluitende manche in Besançon was hij niet van de partij wegens eindwinst al op zak en liever een extra dag om toe te leven naar het WK.

"Ik voel al een hele week een beetje de zenuwen, maar dat baart me geen zorgen. Dat heb ik altijd voor kampioenschappen. Er is stress, maar ik kick daar ook wel een beetje op. Ik pep mezelf op, leef er hard naar toe, maar dat geeft me naast stress tegelijk ook energie. Ik hoef ook niet zenuwachtig te zijn, op een kampioenschap kan ik precies altijd wat meer. Ik heb er ook nog niet teleurgesteld, al besef ik dat de kans dat zoiets wel gebeurt, steeds dichter komt. Met vier zeges in de Wereldbeker weet ik dat ik topfavoriet ben, maar net zo goed kan het zaterdag ook volledig mislopen."

Nys is favoriet, zelf noemt hij vier andere Belgen ook concurrenten en dan de Nederlander Tibor del Grosso. "Hij is dit seizoen sterk gegroeid in zijn rol van favoriet, hij koerst goed, en kan ook finales rijden. Ik verwacht hem op dit WK. Normaal had ik ook Haverdings genoemd, maar die is sinds de kerstperiode niet meer in beste doen. Hij zal er wel staan, maar niet op het niveau waarop hij voor de kerstperiode reed. Toen was hij echt sterk en dichtte ik hem kansen toe, nu is dat niet het geval."

Nys heeft het parcours nog niet verkend. "Neen, ik ben pas nu (donderdagavond) in het teamhotel toegekomen. Al kreeg ik wel al informatie via mijn vader (Sven Nys, die samen met Brand en Van Anrooij verkende). Het is snel, maar het gaat selectief genoeg zijn om het verschil te maken, vertelde hij me. Dat hoor ik graag. En lukt het niet om weg te rijden, dan heb ik nog altijd mijn sprint als wapen. Het zou me niet verrassen als we de laatste ronde nog met veel renners ingaan. Ik moet vooral het hoofd koel houden, maar dat zal wel geen probleem vormen."

"De concurrentie komt van Nederland en van de Belgen", besluit hij, "maar dat wil niet zeggen dat we tegen elkaar gaan rijden. Het is 1 Nederlander tegen vijf Belgen en dat moeten we uitspelen. De kans is wel groot dat ik op het eind strijd zal moeten leveren tegen een landgenoot. Dat is nog al gebeurd. Alleen moeten we verstandig rijden en zorgen dat er geen Nederlander terugkeert. Ik kijk uit naar het het WK, het wordt mijn laatste bij de beloften. Het zou mooi zijn om wereldkampioen te worden."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top