Tekort aan cash geld in Nigeria veroorzaakt onrust

Nieuws | De centrale bank van Nigeria heeft aangekondigd dat de nieuw ingevoerde geldbiljetten ook zullen worden verdeeld aan de loketten van de banken. Zo wil ze de massale wachtrijen aan bankautomaten verkorten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Op drie weken van verkiezingen in het drukst bevolkte land van Afrika is de frustratie bij veel Nigerianen groot. Ze geraken maar moeilijk aan cash geld sinds er eind vorig jaar nieuwe biljetten werden ingevoerd. 

Cash geld is nog erg aanwezig in Nigeria, waar er veel armoede en zwartwerk is. In oktober voerde de nationale bank bij verrassing nieuwe biljetten in, die een andere kleur hebben. De oude biljetten zouden maar geldig blijven tot 31 januari. Onder druk van de bevolking werd dat verschoven naar 10 februari. 

De gouverneur van de centrale bank, Godwin Emefiele, heeft de banken nu bevolen de nieuwe biljetten aan loketten te verdelen, met een dagelijkse limiet van 20.000 Nigeriaanse naira (40 euro). 

Overal in Nigeria, onder meer in de grootstad Lagos en de hoofdstad Abuja, wachten vele mensen uren voor de weinige bankautomaten om nieuwe biljetten af te halen. In Kano, een grote stad in het noorden, onstonden daarbij rellen. 

De centrale bank zegt dat veel mensen de nieuwe biljetten in grote hoeveelheden opvragen aan de automaten, met tekorten voor anderen tot gevolg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top