Twintig landen roepen op om Rusland uit te sluiten van vergadering OVSE

Nieuws | Parlementariërs uit twintig landen hebben opgeroepen om de Russische delegatie uit te sluiten van een vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die eind deze maand in Wenen plaatsvindt. Ze willen voorkomen dat Moskou, een jaar na de start van de oorlog in Oekraïne, een platform zou krijgen om aan desinformatie te doen en propaganda te verspreiden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een dergelijke deelname op zo'n symbolische datum zou "een slecht signaal" zijn aan de internationale gemeenschap en "zou zelfs als een provocatie kunnen worden opgevat", schreven ze in een brief aan de Oostenrijkse autoriteiten. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die 57 lidstaten telt, houdt haar parlementaire vergadering op 23 en 24 februari in de Oostenrijkse hoofdstad.

De OVSE, die in 1975 op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werd opgericht om uitwisselingen tussen Oost en West te bevorderen, mag geen "onvoorwaardelijk forum voor dialoog" zijn, menen de parlementsleden uit vijftien landen van de Europese Unie en daarnaast ook het VK, Oekraïne, Georgië, IJsland en Canada. Moskou zou met plezier van de gelegenheid gebruikmaken "om desinformatie rond te strooien" en "propaganda te verspreiden", "alsof de zaken weer normaal zijn", betogen de ondertekenaars van de brief, die zeggen te vrezen voor een "indirecte legitimering".

Op een vorige bijeenkomst in Polen enkele maanden geleden, werd de Russische delegatie nog geweerd, maar Oostenrijk, de neutrale gastheer van vele internationale organisaties, waaronder de OVSE, zegt dat het "krachtens het internationaal recht verplicht is toegang te verlenen aan vertegenwoordigers van alle OVSE-landen".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top