Ankara roept negen ambassadeurs, onder wie de Belgische, op het matje

Nieuws | Ankara heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen nadat enkelen van hen afgelopen week hun consulaat voor het publiek hadden gesloten wegens een verhoogde aanslagdreiging. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het Franse persagentschap AFP schrijft op basis van een diplomatieke bron die anoniem wil blijven, dat het gaat om de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Italië, Zweden maar ook België. Buitenlandse Zaken kon het nieuws voorlopig nog niet bevestigen.

Zeker zes van de volgens AFP betrokken landen kondigden eerder deze week aan hun consulaat in Istanboel of de ambassade in Ankara tijdelijk te sluiten vanwege een verhoogd risico op een aanslag, volgend op de verschillende islamofobe acties in Europa. Zo werden er op verschillende plaatsen korans verbrand tijdens anti-Turkse protesten. De VS en Frankrijk hadden daarnaast ook aangeraden om verschillende toeristische trekpleisters, zoals het Taksimplein in Istanboel, te vermijden.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu beschuldigt de negen landen ervan "een psychologische oorlog" tegen Turkije te voeren. Ook de woordvoerder van de AKP, de partij van president Recep Tayyip Erdogan, noemde de waarschuwingen van de westerse landen "onverantwoordelijk".

De rechtste extremist die de koranverbrandingen in Stockholm en Kopenhagen uitvoerde, beweert te protesteren tegen het veto van Turkije tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top