Prijswinnende Iraanse regisseur Jafar Panahi in hongerstaking

Films | De bekende Iraanse regisseur Jafar Panahi is in hongerstaking gegaan. Dat maakte hij bekend in een verklaring, die door zijn vrouw en zoon op Instagram werd gedeeld. Panahi, laureaat van het Cannes-filmfestival, zit sinds afgelopen zomer vast in de Evingevangenis (in het noordwesten van Teheran, red.). Met de hongerstaking verzet hij zich tegen zijn gevangenschap.

Door Belga

Deel dit nieuws

De cineast kreeg zes jaar cel op grond van een vonnis uit 2010. Hij zit vast voor "het maken van propaganda tegen de Islamitische Republiek". Hij werd gearresteerd toen hij naar de Iraanse hoofdstad Teheran ging voor een rechtszaak van zijn collega Mohammad Rasoulof.

In de verklaring stelt Panahi dat hij ook niet zal drinken of zijn medicijnen zal innemen. "Ik zal in deze toestand blijven tot misschien mijn levenloze lichaam uit de gevangenis wordt bevrijd", klinkt het. De hongerstaking begon woensdag, op 1 februari.

De regisseur won in zijn carrière verschillende prijzen, zoals de Gouden Leeuw op het beroemde filmfestival van Venetië. Die kreeg hij in 2000 voor zijn film 'The Circle'. Zijn meest recente film, 'No Bears', werd op de afgelopen editie van het filmfestival van Venetië bekroond met de Speciale Juryprijs. Eerder kreeg hij ook de scenarioprijs in Cannes voor 'Se rokh' ('Drie gezichten') en de Gouden Beer in Berlijn voor 'Taxi Teheran'.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top