Hoe Chelsea tijdens deze wintermercato een record brak met nieuwe transfers

Sport | Chelsea was deze wintermercato op dreef. Door het astronomische bedrag van maar liefst 330 miljoen euro uit te geven, bevinden de Londenaren zich in een aparte wereld waar geld geen probleem lijkt te zijn. Waarom zo'n enorme investering in een club die meer heeft uitgegeven dan alle teams in de Bundesliga, Ligue 1, La Liga en Serie A samen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als deze laatste wintertransferwindow gewoonlijk wordt omschreven als een mercato van “correctie of aanpassen” lijkt het erop dat Chelsea het niet zo ziet. De Blues en hun nieuwe Amerikaanse miljardair-eigenaar Todd Boehly hebben deze afgelopen wintermercato met hun ongeziene koopwoede voor waanzinnige uitgaven gezorgd, waardoor het de duurste mercato in de geschiedenis van het voetbal is geworden. De Londenaren gaven maar liefst 330 miljoen euro uit, meer dan alle clubs in de Bundesliga, Ligue 1, Serie A en La Liga samen.

Na de talrijke zomeraanwinsten (Wesley Fofana, Marc Cucurella, Raheem Sterling, Kalidou Koulibaly, Carney Chukwuemeka, Pierre-Emerick Aubameyang en Gabriel Slonina) zijn er de afgelopen dagen nog eens acht spelers bijgekomen op Stamford Bridge. Bovenop de 281 miljoen euro die deze zomer al werd uitgegeven, komt het astronomische bedrag van 330 miljoen euro. Sinds Todd Boehly het roer overnam als manager op 20 juni 2022, heeft Chelsea dus meer dan 610 miljoen euro uitgegeven.

Enzo Fernandez, de duurste aanwinst in de geschiedenis van de Premier League

De ultieme coup van Chelsea tijdens deze wintermercato: de overname van Enzo Fernandez van Benfica voor maar liefst 121 miljoen euro. Daardoor is de Argentijnse middenvelder de duurste aanwinst in de geschiedenis van de Premier League en de 6e duurste speler ooit, na Neymar (€222m), Kylian Mbappé (€180m), Philippe Coutinho (€160m), Ousmane Dembélé (€145m) en João Félix (€127,2m).

Bij de 121 miljoen euro die voor Fernandez is betaald, komt nog de 100 miljoen euro, inclusief bonussen, voor de transfer van Mykhaylo Mudryk (ex-Shakhtar Donetsk) en de bedragen die zijn betaald voor de inkomende transfers van Benoit Badiashile (38 miljoen euro), Noni Madueke (35 miljoen euro), Malo Gusto (30 miljoen euro), Andrey Santos (12,5 miljoen euro), David Datro Fofana (12 miljoen euro) en João Félix (gehuurd van Atlético Madrid voor 11 miljoen euro). Daarmee heeft Chelsea dus het recordbedrag van bijna 330 miljoen euro uitgegeven.

Acht nieuwe spelers, één uitgaande transfer

Door al die transfers hoopt Chelsea, momenteel 10e in de Premier League, de teleurstellingen van de afgelopen maanden snel achter zich te laten en opnieuw met een positieve ingesteldheid naar de toekomst te kijken. En hoewel de astronomische uitgaven van de club voor heel wat vraagtekens zorgen, hebben de Blues blijkbaar een manier gevonden om het Financial Fair Play-systeem te omzeilen. Al deze nieuwe, jonge spelers hebben een zeer langdurig contract getekend, Fernandez en Mudryk zelfs tot 2031, waardoor de club de kosten van deze transfers over een lange termijn kan afschrijven. Terwijl Chelsea acht nieuwe spelers in zijn selectie heeft, heeft alleen Jorginho Stamford Bridge verlaten. De Italiaans-Braziliaanse middenvelder werd voor 11,3 miljoen euro aan Arsenal verkocht.

33 spelers voor 11 plaatsen

Het is nu afwachten hoe coach Graham Potter, die de afgelopen weken al onder druk stond, erin zal slagen om een ploeg samen te stellen met zo een uitgebreide spelerskern. The Blues-selectie telt nu 33 spelers voor 11 plaatsen. Potter zal ongetwijfeld zijn handen vol hebben om ieders ego's in toom te houden en een goede sfeer in de ploeg te handhaven.

Volg de UEFA Champions League, inclusief de eerste wedstrijd van de 1/8e finales tussen Borussia Dortmund en Chelsea FC op woensdag 15 februari, exclusief in het Nederlandstalig tv-aanbod, met de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top