Fund Belgian Music doet de boeken toe na drie jaar en 189 muziekprojecten

Muziek | Na drie jaar houdt het Fund Belgian Music ermee op. Dankzij het enorme succes dat het fonds had tijdens de coronapandemie, besloten medeoprichters Sabam en PlayRight om hun nauwe samenwerking ook in 2023 voort te zetten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Fund Belgian Music werd opgericht om de Belgische muzieksector te ondersteunen tijdens de coronaperiode zonder liveconcerten. In totaal kregen 189 muziekprojecten financiële steun voor een totaalbedrag van bijna 400.000 euro. Gevestigde waarden als Zap Mama en Noémie Wolfs konden rekenen op het fonds, alsook "new kids on the block" zoals Madame Blavatksy.

"Voor veel muzikanten genereren concerten de belangrijkste inkomsten", zegt Michael Schack van de Muziekgilde. "Door het wegvallen daarvan liepen voor velen van hen de investeringen in creatie en productie van nieuwe muziek gevaar."

Toch houdt het hier niet volledig op. Cultuurfondsen PlayRight+ en Sabam for culture zijn van plan om regelmatig te overleggen en zo de creatie, de productie en de verspreiding van nieuwe muziek van de nodige aanvullende middelen te voorzien. "We stelden vast dat artiesten die we met Fund Belgian Music steunden, meestal lid waren van zowel PlayRight als Sabam", legt voorzitter van auteursrechtenmaatschappij, Jan Hautekiet, uit.

"In de toekomst zullen wij onze krachten blijven bundelen om gezamenlijk onze respectievelijke leden te ondersteunen. Voor singer-songwriters zijn auteursrecht en naburige rechten uiteindelijk twee kanten van dezelfde medaille", voegt Christian Martin toe, voorzitter van Playright, de vereniging voor uitvoerende kunstenaars.

Fund Belgian Music rekende deels op giften voor zijn projecten. Nu het einde is aangebroken schenken de oprichters de rest van dat bedrag aan Live2020, het fonds dat de livesector ondersteunt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top