Achter de schermen van ‘The Masked Singer’: “De kostuums zijn ons stokpaardje”

Series | ‘The Masked Singer’ staat of valt met de kostuums, dus nu het nieuwe seizoen van de immens populaire zangwedstrijd begint, sprak Pickx met Veerle Moyson. Zij werkt achter de schermen mee aan het programma en is vanaf het begin betrokken in de keuzes voor de pakken. “Hoe verder de deelnemers geraken, hoe meer ze hun karakter tot leven brengen”, zegt ze.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Veerle Moyson, die achter de schermen bij VTM ook wel eens “Miss The Masked Singer” wordt genoemd, is eindverantwoordelijke voor heel wat creatieve beslissingen bij het populaire kijcijferkanon. Van de casting en de kostuums tot de opvolging van het budget: alles passeert door haar bekwame handen. Wij spraken met haar over het belang van een uitstekend kostuum.

Veerle Moyson: “Toen we voor de eerste keer het Zuid-Koreaanse format zagen enkele jaren geleden, wisten we meteen dat de kostuums een belangrijke rol zouden spelen als we wilden dat het in Vlaanderen werkte. Zelfs de grootste cynicus moest verbaasd zijn over hoe mooi die zijn. We hebben er heel veel tijd en geld aan besteed om het allemaal uit te zoeken. We moeten een goede mix hebben van kostuums, er moet voor elk wat wils zijn, maar ze moeten ook van een hoog niveau zijn. Met alle respect, maar onze kostuums vind je niet in een verkleedwinkel.”

In sommige andere landen wordt zichtbaar minder nagedacht over de pakken.

Veerle: “Inderdaad. Ik vind persoonlijk dat onze kostuums bij de beste van de wereld horen. In Nederland scoort het programma bijvoorbeeld ook, dus het niveau ligt er zeker hoog, maar in Vlaanderen zou het met die pakken gewoon niet werken. Het is echt ons stokpaardje.”

Welke factoren wegen het meest door als er kostuums gekozen worden?

Veerle: “Daar zijn niet echt regels voor. Het is een lang creatief proces. Het productiehuis Fremantle, onze stylistes Anke en Annick – zij zijn eigenlijk onze meesterbreinen – en ik verzamelen apart ideeën. Soms zijn dat een paar woorden, soms een afbeelding… En dan leggen we die ideeën samen en beginnen we te kiezen en beginnen de ideeën te groeien. Ridder zagen we eerst gewoon als een man in een ridderkostuum, maar vonden we dan te gewoontjes. We willen altijd op meerdere niveaus spelen. Dus hebben we besloten om er een vrouw van te maken. (Loredana werd tweede als Ridder in het tweede seizoen, red.) Zo willen we met elk idee wel wat meer doen. Deze personages kan je alleen bij ‘The Masked Singer’ tegenkomen.”

Zijn de deelnemers op dat moment al gecast?

Veerle: “Nog niet, maar op een bepaald moment lopen die processen wel gelijktijdig, natuurlijk. We brengen de namen en de ideeën samen op moodboards die we dan naar de Amerikaanse kostuumontwerpster Marina Toybina sturen. Zij tekent de kostuums uit en als ze helemaal zijn hoe het moet, gaan ze in productie. De pakken worden gemaakt in Duitsland, de maskers in Oostenrijk.”

“Op dat moment moeten we weten welk kostuum voor wie is, want ze moeten op maat gemaakt worden. Als er lange mensen in moeten, zoals bij de Robots het geval was (Aster Nzeyimana en Lize Feryn, red.), moeten de kostuums daarop voorzien zijn. We sturen de exacte maten en video’s van de kandidaten naar onze kostuummakers. De deelnemers krijgen het pak pas te zien als het al af is, zoals je kan zien in ‘Behind the Mask’. Daarna gebeurt wel nog een laatste fitting, maar op dat moment is het meeste werk al gebeurd.”

Loopt het altijd goed?

Veerle: “Voor de productie van die pakken moet je toch een paar maanden rekenen. Dit jaar hebben we problemen gehad met het bestellen van de stoffen omdat er ten gevolge van corona en door dat schip dat vast zat in het Suezkanaal een schaarste was aan materialen. We wisten dat het langer duurde om stoffen te bestellen, dus moesten we meteen verschillende opties bestellen voor elke stof en hopen dat er één goed zou zijn. Dus het was een hevig jaar.”

Hebben de kandidaten op een of andere manier inspraak in hun kostuums?

Veerle: “Neen, en maar goed ook. Na het eerste seizoen vroegen we aan de nieuwe kandidaten welke kostuums ze leuk vonden. De mannen wilden allemaal een wolf of een leeuw zijn, een stoer personage. Erik Van Looy wilde dat ook, en dan hebben we hem als Radijsje verkleed. (lacht)”

“We merken wel dat de BV’s na verloop van tijd hun personage helemaal eigen maken. In de eerste afleveringen zijn ze nog wat onwennig, maar hoe verder ze in de show raken, hoe meer ze hun karakter tot leven kunnen brengen. Dat is heel leuk om te zien. Het feit dat Flamme Fatale een crush had op Niels Destadsbader, dat was een idee waar Tine Embrechts in de loop van het programma zelf mee was gekomen, bijvoorbeeld.”

In de vorige seizoenen zeiden afvallers soms dat het heel lastig optreden was in de zware en soms onhandelbare pakken. Wordt daar nu meer rekening mee gehouden?

Veerle: “Ja, we hebben al een hele evolutie doorgemaakt. Nu zijn de maskers op een soort skihelmen gebouwd, maar in het eerste seizoen was dat nog niet zo. Ze waren soms heel onhandig. Voor ons Edelhert, Johnny Logan, was het eigenlijk niet te doen. We hebben alles geprobeerd om het hem zo aangenaam mogelijk te maken, maar het bleef lastig. We weten dat de performances beter zullen zijn als de maskers goed passen, dus we zijn er heel erg mee bezig. In sommige maskers zijn ventilatortjes ingebouwd, Anke en Annick hebben een veel beter systeem bedacht om de kostuums vleugels te geven… Het zal altijd zwaar zijn, maar we willen het wel zo ergonomisch mogelijk maken.”

Als een kostuum op het podium plots af zou vallen, zou dat een ramp zijn. Maken jullie je daar achter de schermen zorgen over?

Veerle: “Bij het eerste seizoen zeker, maar nu hebben we al wat meer ervaring. De pakken zijn laag per laag opgebouwd met beenbeschermers, korsetten, broeken, rokken en onderrokken, dus ze zullen niet snel afvallen. Daarom moeten we voor de BV’s ook instructievideo’s maken, zodat ze weten hoe ze hun pakken moeten aantrekken. En voor iemand het podium op gaat, voert altijd iemand een check uit of er geen haar te zien is en of er geen hand zichtbaar kan worden. Daar hebben we mensen voor.”

Bekijk ‘The Masked Singer’ op vrijdag om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top