Superprestige valt in beslissende plooi tijdens Noordzeecross in Middelkerke

Sport | De laatste manche van de Superprestige in het veldritseizoen 2022-2023 gaat door in Middelkerke. De 63e editie van de Noordzeecross belooft alvast opnieuw spanning, spektakel en emotie op te leveren. De wedstrijd wordt vanaf 13u40 live uitgezonden op Pickx Live en Pickx Sports 1 (beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus).

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie rijdt juichend over de streep in Middelkerke? Na een jaar afwezigheid is de Noordzeecross helemaal terug van weggeweest. Bovendien is het de beslissende manche in de strijd voor de titel van de Superprestige. De oudste cross van het land pakt dit jaar opnieuw uit met een parcours op en rond de terreinen van recreatiepark De Krokodiel. Op de zandstroken zullen de krachtpatsers in het voordeel zijn, maar na een beetje regen kunnen ook de andere stroken veranderen in een modderpoel.

De "Grote Drie" met Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock zullen niet aan de start verschijnen, omdat zij na het wereldkampioenschap veldrijden in Hoogerheide (en zelfs nog iets vroeger voor Pidcock) hun cyclocrossfiets  van dit seizoen aan de haak hangen. Op die manier kunnen ze zich ten volle voorbereiden op de eerste wegwedstrijden van het jaar. Toch zal de wedstrijd daarom niet minder spannend zijn. Na zeven wedstrijden in de competitie wordt er nog steeds hevig gestreden om de titel.

Spanning tot het einde

Wie het meest in het voordeel is? Oordeel zelf! Lars van der Haar leidt momenteel het algemeen klassement met 90 punten. De Nederlander heeft slechts 6 punten voorsprong op de kersvers Belgisch kampioen Michael Vanthourenhout. Een eindoverwinning zou voor beide veldritspecialisten een primeur zijn. De top-3 wordt afgesloten met Eli Iserbyt. De winnaar van vorig jaar telt slechts een puntje minder dan Vanthourenhout. 

Voor de drie heren is de wedstrijd van zondag allesbeslissend. Achter hen in de stand staat momenteel Laurens Sweeck. Ondanks zijn twee overwinningen en zijn status als tweevoudig winnaar in Middelkerke wordt eindwinst voor hem erg moeilijk. Met 68 punten staat hij te ver achter waardoor hij zelfs bij winst (de winnaar krijgt 15 punten), de leider in het klassement niet meer kan inhalen.

Op 7 januari won Wout van Aert in Gullegem zijn zevende veldrit van het seizoen. De renner uit Herentals ging er in het midden van de wedstrijd vandoor en wist de concurrentie op overtuigende wijze te verslaan. Een sterke Iserbyt kon even weerstand bieden, maar eindigde uiteindelijk toch als tweede voor Vanthourenhout.  Van der Haar werd op ruime afstand vierde, maar hij staat met een grote voorsprong in het algemeen klassement aan de start van de slotrace.

Ceylin Alvarado in pole position bij de vrouwen

Van de drie rijders op het podium heeft alleen Iserbyt dit seizoen een wedstrijd in de Superprestige kunnen winnen. De voormalige Europese kampioen won in oktober de eerste veldrit van de competitie in Ruddervoorde. Sindsdien presteert hij wisselvalliger dan van der Haar, die vijf keer op het podium stond. Ook Vanthourenhout presteert constanter, hij werd tot drie keer toe derde.

De vrouwenrace belooft dit weekend minstens evenveel strijd op te leveren. Door de afwezigheid van de drie sterkhouders in het veldrijden, Puck Pieterse en Fem Van Empel en ook Lucinda Brand, die dit seizoen getergd wordt door blessures en ziekte, domineert Ceylin Alvarado de competitie. In totaal won de Nederlandse al vier manches. De vice-wereldkampioene telt 95 punten, vier meer dan Inge van der Heijden (91). Denise Betsema, tweevoudig winnares (2019 en 2021) in Middelkerke, vervolledigt de top-3 en heeft 89 punten. Ook hier belooft de strijd om de eindoverwinning dus nog heel spannend te worden.

Bekijk hier de samenvatting van de zevende manche van de Superprestige (m) in Gullegem

De top 10 van de Superprestige na 4 manches (heren)

1.  Lars van der Haar – 90 punten
2.  Michael Vanthourenhout – 84
3.  Eli Iserbyt – 83
4.  Laurens Sweeck – 68
5.  Kevin Kuhn – 52
6.  Tom Pidcock – 50
7.  Niels Vandeputte – 47
8.  Wout van Aert – 45
9.  Quinten Hermans – 40
10. Toon Vandebosch – 33

De top 10 van de Superprestige na 4 manches (dames)

1.  Ceylin Alvarado – 95
2.  Inge van der Heijden – 91
3.  Denise Betsema – 89
4.  Aniek van Alphen – 62
5.  Marion Norbert-Riberolle – 49
6.  Zoe Bäckstedt – 43
7.  Sanne Cant – 35
8.  Annemarie Worst – 28
9.  Shirin van Anrooij – 27
10.  Manon Bakker – 26

De kalender van de Superprestige 2022/2023

  • Zaterdag 29 oktober 2022: Ruddervoorde: Winnaars: Iserbyt (H)/Betsema (D)
  • Vrijdag 11 november 2022: Niel : Winnaars: Sweeck (H)/Alvarado (D)
  • Zaterdag 19 november 2022: Merksplas: Winnaars: Sweeck (H)/Alvarado (D)
  • Zaterdag 3 december 2022: Boom : Winnaars Pidcock (H)/Van Alphen (D)
  • Dinsdag 27 december 2022: Heusden-Zolder
  • Woensdag 28 december 2022: Diegem
  • Zaterdag 7 januari 2023: Gullegem
  • Zaterdag 11 februari 2023: Middelkerke - Noordzeecross
Volg het beste van het veldritseizoen: de acht manches van de Superprestige en de hele Wereldbeker zijn te volgen op de zenders Pickx+ Sports, beschikbaar met de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top