KRC Genk zorgt voor transfervuurwerk, Anderlecht verrast met nieuwe spits

Sport | De wintermercato ligt achter de rug. De Belgische clubs wisten nog een pak transfers af te ronden in de maand januari. Welke spelers kwamen en welke spelers vertrokken? Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We beginnen bij de topclubs. Club Brugge kende een zeer rustige maand. Joe Bursik werd als tweede keeper aangetrokken, maar de Bruggelingen namen vooral afscheid van spelers. Zo werden Eduard Sobol (Straatsburg), Cyle Larin (Valladolid), Eder Balanta (Schalke 04) en Ruud Vormer (Zulte Waregem) van de hand gedaan.

Bij leider KRC Genk bewoog er zeer veel. Op de slotdag verloor de leider uit de Jupiler Pro League Paul Onuachu aan Southampton. De Engelsen betaalden 18 miljoen euro plus 3 miljoen euro aan bonussen. Genk, dat jonge talenten als Mika Godts (Ajax), Sekou Diawara (Udinese) en Andras Nemeth (Hamburg SV) zag vertrekken, moest zo plots op zoek naar een nieuwe spits. Die vonden ze bij Amiens. Tolu Arokodare werd voor de neus van Anderlecht – waar het eerder al Anouar Ait El Hadj wegplukte – aangetrokken. Racing Genk haalde eerder al flankaanvaller Yira Sor voor 6,5 miljoen euro naar de Cegeka Arena.

Anderlecht en Standard balen

Union SG zag met Dante Vanzeir ook zijn topschutter andere oorden opzoeken. New York Red Bulls betaalde 5 miljoen euro. De Brusselaars handelden snel en wisten Yorbe Vertessen op huurbasis te strikken. Kan hij Vanzeir doen vergeten in het Dudenpark? Royal Antwerp FC kende ook een opvallende mercato. Het verloor goalgetter Michael Frey aan Schalke 04 en liet met Bruny Nsimba (Beveren) nog een targetspits gaan. Radja Nainggolan (SPAL), Dinis Almeida (Ludogorets) en Pierre Dwomoh (KV Oostende) vonden ook een andere club. Aan ingaande zijde maakte de club de komst van Gyrano Kerk en Mandela Keita bekend.

AA Gent kende alsnog een zeer drukke laatste dag. Nadat het eerder al Andreas Hanche Olsen naar Mainz liet vertrekken, nam het ook afscheid van revelatie Ibrahim Salah. Hij verkaste naar Stade Rennes. De Buffalo’s vervingen deze spelers door Kamil Piatkowski (huur) en Gift Orban (kostprijs: 3,5 miljoen euro).

Voor Anderlecht en Standard was het een transferperiode om snel te vergeten. Anders Dreyer kwam al eerder naar Brussel, maar zij zagen de transfers van Harry Toffolo en Thomas Henry in het water vallen. Sports director Jesper Fredberg wist in de slotminuten alsnog Islam Slimani (34) als spits vast te leggen.Hij was zeker niet de eerste keuze. Met Wesley Hoedt (Watford), Fabio Silva (PSV), Sebastiano Esposito (Bari), Anouar Ait El Hadj (KRC Genk) en Julien Duranville (Dortmund) vertrok er heel wat volk. Standard wist Nicolas Raskin (Rangers FC) en Selim Amallah (Valladolid) nog te verkopen. Aan ingaande zijde was er voor de eerste ploeg enkel de komst van Ibe Hautekiet (Club NXT). De Rouches zochten nog naar een spits, maar die zoektocht leverde niks op.

Kompany shopt in België

Bij de lager gerangschikte ploegen waren er ook nog enkele opvallende transfers. Shinji Kagawa verliet STVV en keerde terug naar Japan om er voor Cerezo Osaka te tekenen. Sporting Charleroi haalde zijn slag thuis met de komst van de Servische spits Nikola Stulic, die voor 750.000 euro werd weggehaald bij Radnicki Nis. Vakoun Bayo keerde dan weer terug van Watford. Sergio Conceiçao trok de deur achter zich dicht bij Seraing en na een half seizoen tekende hij al bij Portimonense.

KVC Westerlo verkocht Lyle Foster voor 11 miljoen euro aan Burnley. Vincent Kompany wist ook Ameen Al-Dakhil voor 4 miljoen euro weg te halen bij STVV en Enock Agyei voor 350.000 euro bij RSCA Futures. Cercle Brugge verraste iedereen met de komst van Hugo Siquet (ex-Standard).

De wintermercato ligt nu dus achter de rug en de komende weken zal blijken welke club de beste transfers heeft weten af te ronden. Op 1 juli kunnen de clubs weer spelers aan- en verkopen, want dan opent de zomerse transferperiode.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top