WK veldrijden: nummer 5 voor Mathieu of nummer 4 voor Wout?

Wielersport | De twee grote tenoren van het veldrijden staan zondag in Hoogerheide aan de start van de race om de regenboogtrui met een lichtjes verschillend doel: Wout van Aert wil zijn vierde wereldtitel in het veld pakken waardoor hij gelijk zou komen met Roland Liboton en… Mathieu van der Poel die elk vier keer het WK wonnen. Mathieu van der Poel beoogt zijn vijfde wereldtitel en dat zou hem op gelijke hoogte brengen van de Zwitser Albert Zweifel, de Italiaan Renato Longo en de Fransman André Dufraisse die elk vijf keer de primus waren op de WK-race. Tom Pidcock, de winnaar van het vorige WK, vorig jaar in het Amerikaanse Fayetville, verdedigt zijn titel niet en is er in Nederland niet bij…

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De wereldkampioenschappen veldrijden worden sinds 1950 gehouden. 61 keer was een Belgische renner aan het feest, 43 keer won een Nederlandse renner. België en Nederland zijn dan ook de twee landen met de grootste traditie in deze wielerdiscipline.

Absolute recordhouder van het aantal regenboogtruien in het veldrijden, met een flinke voorsprong op alle anderen, is onze landgenoot Eric De Vlaeminck, met zeven wereldtitels, waarvan zes op rij tussen 1966 en 1973.

Achter hem hebben slechts drie renners vijf keer gewonnen: de Fransman André Dufraisse (vijf opeenvolgende titels tussen 1954 en 1958), de Italiaan Renato Longo (1959, 1962, 1964, 1965 en 1967) en de Zwitser Albert Zweifel, 4 opeenvolgende titels tussen 1976 en 1979, en een vijfde overwinning in Lembeek in 1986.

Achter dit trio vinden we... Mathieu van der Poel, al 4 keer WK-winnaar (net als Roland Liboton). Hij hoopt geschiedenis te schrijven door zich bij het voorgaande trio te voegen. In Hoogerheide zal hij enigszins een thuiswedstrijd rijden, want het is de geboorteplaats van zijn vader (die het parcours mee uittekende).

Wout Van Aert heeft al 3 wereldtitels op zak en droomt ervan om dit jaar Mathieu van der Poel te vervoegen bij de club van renners met 4 WK-titels.

Achter Van der Poel en Van Aert zal er fel worden gestreden om de derde stek op het podium, wellicht door de Belgen Iserbyt, Vanthourenhout en Sweeck en de Nederlander Van der Haar.

Voor de liefhebbers van statistiek nog een opmerkelijk gegeven: Van Aert heeft op dit parcours, waar gewoonlijk een Wereldbekermanche wordt gereden, nog nooit heeft gewonnen en hij is er nog nooit voor Van der Poel geëindigd. De Nederlander won al vijf keer in Hoogerheide, Van Aert was er al drie keer tweede. Maar een wereldkampioenschap is altijd een bijzondere wedstrijd...

Bij de vrouwen is titelhoudster Marianne Vos afwezig, net als Tom Pidcock bij de mannen. Voor het eerst in de geschiedenis van de discipline verschijnt geen van beide titelverdedigers aan de start.

Bij de dames is het uitkijken naar het duel tussen Fem van Empel en Puck Pieterse, de twee Nederlandse rensters die het seizoen hebben gedomineerd, met hun teamgenoten Alvarado, Worst, Betsema en Brand die op de loer liggen. Alleen de Hongaarse Blanka Vas, de Italiaanse Persico en de Amerikaanse Honsiger lijken in staat om een volledig Nederlands podium te kunnen voorkomen.

Video: herbekijk de wedstrijd van 2022 in Fayetteville bij de mannen

Video: herbekijk de wedstrijd van 2022 in Fayetteville bij de vrouwen

Volg de wereldkampioenschappen veldrijden bij Sporza:

Zaterdag 4 februari 2023:

- 10.45 uur: dames junioren (één)

-12.40 uur: heren beloften (Canvas)

-13.30 uur: dames elite (één)

Zondag 5 februari 2023:

- 10.45 uur: heren junioren (Canvas)

- 12.45 uur: dames beloften (Canvas)

- 13.30 uur: heren elite (één)Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top