Het magere rapport van vijf jaar Marc Coucke bij Anderlecht

Jupiler Pro League | Na iets meer dan vijf jaar bij Anderlecht had Marc Coucke wellicht een ander palmares voor ogen onder zijn heerschappij in het paars-witte huis. Sinds de zakenman eigenaar is, wordt de Belgische recordkampioen geplaagd door instabiliteit en financiële en sportieve perikelen. Anno 2023 maakt het 'huis van vertrouwen' de zwartste bladzijden uit de clubgeschiedenis door.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 20 december 2017 koos Anderlecht uit een handvol kandidaten Marc Coucke om vanaf 1 maart 2018 de eigenaar van de club te worden. De miljardair en oprichter van Omega Pharma was toen voorzitter van KV Oostende, waar de fans hem sinds 2013 aanbaden. Het moet gezegd dat hoewel de kustclub enkele jaren boven haar stand leefde, het sportieve succes opmerkelijk was. KVO klom van de tweede naar de eerste klasse, draaide mee in play-off 1, speelde een Belgische bekerfinale en nam zelfs deel aan de voorrondes van de Europa League.

Vergane glorie

De verwachtingen waren hooggespannen bij Anderlecht toen Coucke het stokje overnam van de familie Vanden Stock, maar zijn ‘bewind’ in het Lotto Park bleek tot dusver veel bewogener. Ten eerste heeft de meest succesvolle club van België veel van zijn pluimen verloren: paars-wit heeft sinds 2017 geen enkele titel meer gewonnen, wat een eeuwigheid is, en heeft twee seizoenen zonder deelname aan een Europese competitie achter de rug. Ook extrasportief is de situatie al jaren chaotisch. Het organigram en het personeel hebben veel veranderingen ondergaan, maar de resultaten zijn niet gevolgd. De Brusselse club heeft in vijf jaar tijd niet minder dan tien coaches versleten.

Ook op managementniveau was instabiliteit een constante factor. De laatste verandering was het ontslag van CEO Peter Verbeke een week geleden. Ondanks verschillende herkapitalisaties en injecties van vers geld kleurden de financiën van de club rood door mislukte transfers en een loodzware loonmassa. Bovendien vielen er enkele financiële lijken uit de kast bij de erfenis die de familie Vanden Stock had nagelaten. Vandaag moet Anderlecht zijn beste talenten noodgedwongen laten gaan, zoals Anouar Ait El-Hadj en Julien Duranville.

Chronisch instabiel

Anderlecht presteerde nog nooit zo slecht als dit seizoen. Als elfde in de Pro League boezemt paars-wit zijn tegenstanders geen angst meer in. De troepen van Brian Riemer flirtten de laatste weken zelfs met de degradatiezone. Een mager rapport dus voor Coucke, die op 28 mei 2020 aftrad als voorzitter maar meerderheidsaandeelhouder bleef. Hij gaf dan wel de operationele leiding op, de Gentse zakenman – die aan zichzelf gezworen heeft om te slagen bij Anderlecht – verlaat het schip niet.

Met de nieuwe sportieve en technische leiding maakt de Brusselse club in januari weer een frisse start. Onder leiding van twee nieuwe sterkhouders, Jesper Fredberg en Kenneth Bornauw, ligt de nadruk nu op het redden van wat er dit seizoen te redden valt en het voorbereiden van het volgende. De directie van de club kan zich geen fouten meer veroorloven, want het geduld van de fans heeft zijn grenzen bereikt...

Volg de Jupiler Pro League, en met name de partij van KV Oostende tegen RSC Anderlecht deze vrijdag om 20u25 op Eleven Pro League 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer lezen over de Jupiler Pro League?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top