‘Restaurant Misverstand’ heropent: Dieter Coppens en Seppe Nobels verwelkomen nieuwe gasten met (jong)dementie

Films | Op een nieuwe locatie in Antwerpen beginnen Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels binnenkort opnieuw met ‘Restaurant Misverstand’. Daarin werken ze met acht nieuwe medewerkers die elk de diagnose jongdementie kregen. Hun ziekte bemoeilijkt heel veel taken, maar de producenten willen met dit programma aantonen wat mensen wél nog kunnen na de diagnose. Pickx legt je nog even helemaal uit hoe het programma in elkaar zit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy, dat zijn de namen van de acht nieuwe deelnemers van ‘Restaurant Misverstand’. Samen met Dieter Coppens en Seppe Nobels openen ze een horecazaak in Antwerpen. Weinigen onder hen hebben ervaring in de horeca en bovendien zorgt hun ziekte ervoor dat bepaalde handelingen moeilijker en moeilijker worden. Omdat de groep zorgt voor veel steun en vriendschap, is er ook dit jaar opnieuw ruimte om fouten te maken in het restaurant. Bovendien krijgen de deelnemers en presentatoren hulp van Anouck de Bruijn van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen. 

Nieuw dit jaar is dat de groep niet alleen samen zal werken, maar ook samen zal genieten. De deelnemers gaan namelijk samen op weekend waar ze elkaar nog beter leren kennen. In de reeks worden beelden van het werk in hun restaurant afgewisseld met getuigenissen van de deelnemers zelf, én van hun familieleden. Die vertellen openhartig over hoe ze leren omgaan met de diagnose van hun naaste.

Alzheimerdiagnose

De hele groep is tussen 52 en 66 jaar jong en kreeg de diagnose Alzheimer, maar de symptomen van de ziekte zijn bij iedereen anders. Noëlla werkte heel haar leven als kinesiste en psychotherapeute. Haar ex-man is mantelzorger, maar na haar diagnose verhuisde ze meteen naar een woonzorgcentrum met een afdeling voor mensen met jongdementie. Dat ze iets zinnig om handen heeft, geeft haar een enorme boost. Suz woont dan weer in een woonzorgcentrum tussen oudere mensen. Haar zus is mantelzorger, maar kreeg dezelfde diagnose. Ze neemt deel om zich terug nuttig te voelen en activiteiten te doen die aangepast zijn aan haar leeftijd. 

Ingrid is weduwe met twee kinderen, die haar mantelzorgers zijn. De ziekte tast vooral haar zicht aan, maar toch woont ze nog thuis. Marleen was haar hele leven aan de slag als thuisverpleegster en kreeg de diagnose in 2021. Samen met haar man trekt ze er vaak op uit met de camper. Ze kreeg nog niet lang geleden de diagnose, waardoor ze die nog moet aanvaarden.

Marc was tot aan zijn diagnose directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking. Hij vormt samen met zijn vrouw Chris een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen en drie kleinkinderen. Stefaan is dan weer als enige van de groep nog aan de slag. Hij werk in een drukkerij waar hij doosjes ontwerpt, al ziet zijn werk er een beetje anders uit sinds hij de diagnose kreeg. 

Maurice heeft een zeldzame vorm van dementie waardoor zijn visueel vermogen al snel werd aangetast. Hij bekijkt zijn diagnose met veel humor en wil met zijn deelname een duw geven richting meer onderzoek, medicatie en behandelingen voor zijn ziekte. Eddy was dan weer tot aan zijn diagnose in 2020 aan de slag in zijn eigen slagerij. Nu woont hij in bij een van zijn dochters en haar kinderen, maar daar is het niet altijd zo rustig als Eddy zou willen. Hij kijkt dus uit naar een verhuis naar een woonzorgcentrum

Bekijk de ‘Restaurant Misverstand’ vanaf maandag 6 februari om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. De reeks is ook integraal te bekijken op VRT MAX.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top