Red Lions strijden met Nederland voor plaats in finale van het WK hockey

Sport | De Belgische hockeymannen, de uittredende wereldkampioenen, nemen het vrijdag (vanaf 14u30 Belgische tijd) in de halve finales van het WK op tegen Nederland. Het belooft een duel op het scherpst van de snee te zullen worden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Een erg aanvallend Nederland maakte tot dusver indruk op het WK. Oranje maakte al 27 doelpunten en won zijn vier wedstrijden met ruim verschil. Daar kan echter ook een kanttekening bij geplaatst worden. De Nederlanders werden nog niet echt getest. De Red Lions van hun kant kwamen in de groepsfase al Duitsland tegen, dat eerder op de dag in de andere halve finale Australië treft.

De Nederlanders sloegen na de traumatische uitschakeling in de kwartfinales van het olympisch hockeytoernooi in Tokio een nieuwe weg in. Jeroen Delmee, oud-bondscoach van België, kwam aan het roer te staan en selecteerde voor dit WK niet minder dan negen spelers zonder toernooiervaring. Het gebrek aan ervaring kan een nadeel zijn voor Oranje, dat de Lions in 2021 wel klopte in de halve finales van het EK.

De Red Lions rijgen al jaren de trofeeën aan elkaar. Ze werden achtereenvolgens wereldkampioen (2018), Europees kampioen (2019) en olympisch kampioen (2021). De structuur staat er sinds de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Topspelers als Vincent Vanasch, Tom Boon en Arthur Van Doren gaan al ettelijke jaren mee.

Bondscoach Michel van den Heuvel kende slechts één tegenslag. Strafcornerspecialist Alexander Hendrickx viel in de groepsmatch tegen Japan uit en mist de rest van het toernooi. De strafcorners (3/21) waren tot dusver niet top op dit WK, maar België maakte wel vlot velddoelpunten.

Een Belgische overwinning vrijdag zou een grote stap betekenen richting een nieuwe WK-eindzege, na 2018. De Red Lions zouden zo in het rijtje komen van Duitsland (2002 en 2006) en Australië (2010 en 2014).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top