Israëlische president: Joden moeten "zonder angst" kunnen leven in Europa

Nieuws | De Europese landen moeten de "symptomen van de pandemie van antisemitisme" opsporen en "ten koste van alles bevechten". Die oproep heeft Israëlisch president Isaac Herzog in het Europees Parlement gelanceerd naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Jullie moeten de waarschuwingssignalen lezen, de symptomen van de pandemie van antisemitisme opsporen en ten koste van alles bevechten. Jullie moeten verzekeren dat elke Jood die een vol Joods leven wil leven in jullie land, dat veilig en zonder angst kan doen", zo hield Herzog de aanwezigen voor. 

De president wees erop dat het antisemitische discours ook in westerse democratische landen blijft "etteren" en in nieuwe gedaanten voortleeft. Zo waarschuwt hij dat haat tegen Joden zich dezer dagen razendsnel via het internet verspreidt. "De afstand tussen een Facebookpost en het kapotslaan van grafstenen op een kerkhof is korter dan we denken. Gestoorde tweets kunnen doden. Dat kunnen ze echt", aldus Herzog.

Met kritiek op de staat Israël heeft Herzog naar eigen zeggen geen enkel probleem, maar dat mag niet overslaan naar het in vraag stellen van het recht op bestaan van de natiestaat van het Joodse volk. "Dat is antisemitisme in de volle betekenis van het woord, en dat moet volledig uitgeroeid worden".

De Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust vindt morgen plaats. De Holocaust verwijst naar de strategie van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog om het Joodse volk systematisch te vervolgen en uit te roeien. Daarbij werden naar schatting zes miljoen Europese Joden vermoord.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top