Europese petitie om einde te maken aan dierproeven haalt belangrijke drempel

Nieuws | De Europese Commissie heeft een petitie gevalideerd die pleit voor het beëindigen van elke vorm van dierproeven. Er werden meer dan 1 miljoen handtekeningen ingezameld in 22 Europese landen. De initiatiefnemers, waaronder GAIA en Animal Rights, zullen nu uitgenodigd worden op een hoorzitting in het Europees Parlement, terwijl de Commissie verplicht wordt het verbod in overweging te nemen.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het burgerinitiatief, zoals een petitie op Europees niveau heet, vraagt de Commissie om de bestaande beperkingen op het uitvoeren van dierproeven voor cosmetica en op het in de handel brengen van op dieren geteste producten uit te breiden. De Commissie zou ook met een wetsvoorstel moeten komen om stapsgewijs een einde te maken aan elke vorm van dierproeven. Nog voor het einde van haar lopende mandaat - normaliter in de tweede helft van 2024 - zou een totaalverbod van kracht moeten zijn.

Volgens GAIA heeft de Commissie 1,2 miljoen van de 1,4 miljoen ingezamelde handtekeningen gevalideerd, wat betekent dat die conform de vereiste procedure zijn. Dat "bewijst het enthousiasme van de Europese bevolking om een einde te maken aan dierproeven", zegt GAIA.

De dierenrechtenorganisatie haalt aan dat in de EU jaarlijks meer dan 10 miljoen dieren laboratoriumproeven ondergaan, "terwijl er sneller dan ooit nieuwe proefdiervrije technologieën worden ontwikkeld".

De Europese Commissie heeft nu tot 25 juli 2023 de tijd om haar officieel antwoord op het burgerinitiatief te formuleren. Dat zal erin bestaan dat ze nieuwe wetgeving voorstelt, andere, niet-wetgevende initiatieven neemt, of helemaal niets onderneemt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top