Film Fest Gent duikt feestjaar in met bijzondere retrospectieve

Films |

2023 is een jubileumjaar voor Film Fest Gent, want dan viert het ondertussen internationaal gerenommeerde filmfestival zijn 50ste editie. De feestelijkheden worden afgetrapt met een hervertoning van de openingsfilms tijdens de eerste edities in de jaren 70.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De feestelijkheden werden deze week op gang getrapt met een uitzonderlijke vertoning van ‘Der Händler der vier Jahreszeiten’. Op 25 januari was het exact 49 jaar geleden dat de film van de toen 28-jarige Rainer Werner Fassbinder als opener van het allereerste filmfestival in Gent vertoond werd. De eerste editie in januari 1974 gaf een platform aan zeventien langspeelfilms en een resem kortfilms, waaronder enkele titels die ware (cult)klassiekers zijn geworden zoals ‘Solaris’ van Andrei Tarkovsky of ‘Blue Movie’ van Andy Warhol.

Plaats van gebeuren was Cinema Select, een zaal waar nu in Gent het shoppingcenter Zuid is en op een steenworp van de huidige Studio Skoop, dat samen met de Universitaire Filmklub de organisatie op zich nam. Het evenement, dat van 25 januari tot 30 januari 1974 liep, heette toen nog Internationaal Filmgebeuren Gent. In 1982 werd het omgedoopt tot Internationaal Filmfestival van Vlaanderen en sinds 2013 heet het kortweg Film Fest Gent.

Openingsfilms uit de jaren 70

In dit jubileumjaar zal Film Fest Gent haar rijke festivalverleden in herinnering brengen: zo zullen alle vertoonde festivalfilms straks terug te vinden zijn via de website filmfestival.be, met originele synopsissen zoals ze destijds in de jaarlijkse filmcatalogi verschenen zijn.

Starten doet het festival bij de beginjaren: de jaren 70. Na ‘Der Händler der vier Jahreszeiten’ van Fassbinder staan deze hervertoningen nog op het programma: ‘Bad Company’ (Robert Benton, 1975), ‘The Apprenticeship of Duddy Kravitz' (Ted Kotcheff, 1976), ‘Xala’ (Ousmane Sembène, 1977), ‘Piedra Libre’ (Leopoldo Torre Nilsson, 1978) en ‘A Woman of Paris’ (Charlie Chaplin, 1979).

In de loop van het jubileumjaar worden alle daaropvolgende decennia aangevuld en zal het mogelijk zijn volop te grasduinen in alle ooit vertoonde films. Bij een deel van de films zal het publiek ook meekrijgen waar je de films al dan niet vandaag nog kan bekijken. Via de communicatiekanalen zullen ook festivalherinneringen gedeeld worden aan de hand van foto’s en videomateriaal uit het verleden, en zal het publiek ook opgeroepen worden om hun herinneringen te delen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top