Marleen Merckx kent de sleutel tot het geluk in ‘De Laatste 100 Uur’

Series | Op straat wordt ze vaak aangesproken als Simonneke, maar in het echte leven heet ze tot nader order nog steeds Marleen Merckx. De actrice, vooral bekend uit ‘Thuis’, is te gast in de nieuwe aflevering van ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+, waarin ze een uur lang praat over het leven met Luk Alloo. Wekelijks gaan we na of er tekenen aan de wand waren en welke levensles de gast ons kan meegeven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marleen Merckx kennen we natuurlijk allemaal als Simonne Backx uit ‘Thuis’ – zelfs wie de soapserie nooit gevolgd heeft, herkent in haar de vrouw die als echtgenote van Frank vaak te lijden heeft. Het moest eigenlijk maar een tijdelijke bijrol worden (Marleen deed oorspronkelijk auditie voor de rol van Rosa, maar kreeg dan een andere rol aangeboden), maar het draaide uit tot een carrière van dertig jaar. Daarover meer in ‘De Laatste 100 Uur’.

Naast die ene grote rol, bleef Marleen Merckx haar hele carrière lang actief in het theater, haar grote liefde. Ze begon kort na haar studies aan Studio Herman Teirlinck in het jeugdtheater en speelde al heel wat voorstellingen met gezelschappen als Paljas Produkties. In 2011 kreeg ze van Jan Eelen een rol aangeboden in ‘De Ronde’. Een leuke rol, want helemaal iets anders dan haar rol in ‘Thuis’, vertelt ze in ‘De Laatste 100 Uur’. Ook van haar verschijningen in ‘Het huis’ en ‘De Columbus’ genoot ze, ook al is ze terughoudend om alles prijs te geven over haar privéleven. Dat is overigens ook te merken in ‘De Laatste 100 uur’, waar Luk Alloo haar wat moet opwarmen voor ze openlijk over zichzelf kan spreken.

Tekenen aan de wand

Stond het in de sterren geschreven dat Marleen Merckx actrice zou worden? Absoluut. Al in de lagere school wist ze dat ze dat pad wilde bewandelen, soms tot misnoegdheid van haar ouders, twee hardwerkende kleine zelfstandigen. Van haar vader moest ze afscheid nemen op jonge leeftijd, en haar moeder steunde haar keuze nooit – zelfs toen Marleen afstudeerde aan Studio Herman Teirlinck en haar moeder voor het eerst kwam kijken naar een voorstelling, kon ze niet uitdrukken dat ze trots was op haar dochter – maar Marleen was vastberaden.

Van opvoeringen van een sketch over een dronken muis op elk familiefeest tot theaterzalen tot een van de best bekeken en langstlopende series van ons land: Marleen Merckx legde een lange weg af, knokte om haar eigen studies te kunnen betalen en blikt terecht fier terug. Die kinderdroom is helemaal verwezenlijkt.

De levensles

Wanneer Luk Marleen vraagt naar haar belangrijkste levensles, zegt ze: “Probeer gelukkig te zijn.” Het is een mantra dat ze zelf duidelijk naleeft. Wanneer ze terugblikt op haar carrière heeft ze het niet over de rollen die ze niet kon spelen of de kansen die ze miste omdat iedereen haar al kende als Simonneke uit ‘Thuis’. Ze heeft het wel over het feit dat de rol haar een vast inkomen en een stabiel leven gaf, en het feit dat ze daarnaast nog de ruimte had voor passieprojecten op de planken. Dat mensen haar op straat soms aanspreken als Simonne, neemt ze er graag bij. “Het is leuk dat die rol voor mensen zoveel betekent”, zegt ze.

'De Laatste 100 Uur’ is op woensdag exclusief te zien op Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

Lees hier ons interview met Luk Alloo over 'De Laatste 100 Uur'.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top