Goose: van klassieke rockgroep tot dance-referentie

Muziek |

De MIA-nominatie van Goose in de categorie Dance komt al lang niet meer als een verrassing. De Kortrijkse band is ruim 20 jaar na de oprichting uitgegroeid tot een referentie op het vlak van dansbare, elektronische muziek. Dat was ooit anders, in hun begindagen kozen ze immers nog voluit voor luide gitaren. Pickx neemt je even terug mee naar die periode rond de eeuwwisseling.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We are endless. Who thought we could get better at this‘, klinkt het in de titeltrack van ‘Endless’, de plaat die Goose begin vorig jaar uitbracht en die verleden, heden en toekomst van de band samenbrengt. Het bijhorend clipje is een geestige montage van home video’s van de afgelopen 20 jaar. Dat is niet toevallig, want de band uit Kortrijk staat op een scharniermoment. 20 jaar na hun triomf in Humo’s Rock Rally. Dat schreeuwde simpelweg om een terugblik.

“Dat we naar die beelden van ons eerste optreden grepen, was om ons tegelijkertijd op ons zwakst te tonen -als onervaren jonkies, heel naakt-, maar toch ook stoer en fier. We wilden tonen dat we ondanks de evoluties en processen diezelfde vier gasten blijven die nog steeds samen muziek maken”, aldus toetsenist/gitarist/zanger Mickael Karkousse begin vorig jaar in muziekblad Ohlalala.

Het allereerste optreden van Goose vond plaats in 1996, en waar anders dan in home town Kortrijk. Karkousse: “We waren zestien jaar. Gek genoeg hadden we eerst het optreden vastgelegd en zijn we dan pas aan nummers beginnen werken. Dat was een organisatie van het JOC, het Jeugd Ontmoeting Centrum in Kortrijk. Wij kregen 500 Belgische frank -12 euro!- per bandlid: wauw, we zijn er, dacht ik.”

Naamsverandering en nieuwe sound

Goose stond in die tijd nog onder een andere naam op de affiche: Loamy Soil. Karkousse: “In die periode speelden we zowat alles, van Black Sabbath, Nirvana tot Elvis Presley, zelfs folk. Echt een zoektocht. Dat gebeurde onder de naam Loamy Soil, Engels voor ‘lemen grond’. Wat toen wel al vrij snel duidelijk werd, was het belang van live spelen voor ons. Ons voornaamste doel was iedereen die kwam kijken een leuke tijd bezorgen… mensen laten bewegen en meezingen. Die insteek is eigenlijk nooit veranderd.”

Maar het echte verhaal van Goose begon pas begin jaren 2000, toen Tom Coghe bij de groep aansloot en vervolgens onder impuls van Dave Martijn de klassieke opstelling van een rockgroep (basgitaar, drums, gitaar en zang) ingewisseld werd voor een meer elektronische sound. “Op een bepaald moment was Dave het gitaarwerk beu -hij is nochtans een bijzonder sterke gitarist- en zijn we met synths aan de slag gegaan. Uiteindelijk is dat dan onze kenmerkende sound geworden”, blikt Karkousse nog eens terug op die bijzondere periode.

Het is ook toen dat Goose zijn ondertussen bejubelde live reputatie vestigde. “Met onze debuutplaat ‘Bring it on’ hebben we maanden in Engeland getoerd”, vertelde Karkousse aan Ohlalala. “Veelal kleine zalen of kroegen. In vaak zeer ondankbare omstandigheden, we hebben zelfs gespeeld voor enkel zaalpersoneel. Altijd met de overtuiging om het beste concert ooit te geven. Keihard, maar een zeer goede leerschool. Sindsdien weten we: het mag nooit saai zijn. Ook al kennen de mensen ons niet, overal waar we gaan spelen moeten ze betrokken zijn en dansen. Het mag nooit vrijblijvend worden.”

De liveshow van de MIA's is op donderdag 26 januari te bekijken vanaf 20u40 op Eén en Pickx+. Bekijk een pre- en aftershow rond de MIA's live op Pickx+.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top