Oscarnominaties - Cinematek biedt historische blik op Belgische Oscarnominaties

Films | Het koninklijk Belgisch filmarchief Cinematek grijpt de Oscarnominatie van de film 'Close' van Lukas Dhont aan om een historisch perspectief te bieden op de Belgische genomineerden. Met het programma 'Oscars en de Belgen' telt Cinematek vanaf 1 februari af naar de Oscaruitreiking op 12 maart.

Door Belga

Deel dit nieuws

Met 'Close' is dit nu de achtste keer dat een Belgische film wordt genomineerd in de categorie Beste Internationale Film. Cinematek besluit daarom alle zes films die vooraf gingen aan 'Close' nogmaals te tonen. Het begint op 1 februari met de vertoning van 'Le maître de musique' (1988) van regisseur Gérard Corbiau. Die wordt vooraf gegaan door de kortfilm 'Een Griekse tragedie' (1986) van Nicole Van Goethem. Tot vandaag de enige Belgische film die ooit een Oscar won.

'Paix sur les champs' (1970) van Jacques Boigelot, de eerste nominatie in de categorie Beste Internationale Film, 'Farinelli' (1994) van opnieuw Gérard Corbiau, 'Daens' (1992) van Stijn Coninx, 'Iedereen Beroemd!' (2000) van Dominique Deruddere, 'Rundskop' (2010) van Michaël Roskam en 'The Broken Circle Breakdown' (2014) van Felix Van Groeningen worden ook terug hernomen in de zalen van Cinematek. Ze worden nog aangevuld met andere Oscarwinnaars met een Belgisch tintje zoals 'Sound of Metal' (2019) of 'Tess' (1979).

De grote favoriet op de Oscars - en concurrent van Close - is 'All Quiet on the Western Front'. Deze Duitse film is een nieuwe verfilming van het beroemde boek van Erich Maria Remarque over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. De eerste verfilming uit 1930 sleepte twee Oscars in de wacht en zal ook opnieuw getoond worden in Cinematek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top