Parcours Luik-Bastenaken-Luik blijft op maat van Evenepoel en Pogacar, "maar er zijn altijd kapers op de kust"

Wielersport | Het parcours voor de 109e Luik-Bastenaken-Luik, die zondag 23 april gereden wordt, werd licht gewijzigd. Opvallendste verandering is dat de Redoute niet meer tot de top beklommen wordt. Driehonderd meter voor het hoogste punt wordt naar rechts afgeslagen, richting de Côte de Cornémont.

Door Belga

Deel dit nieuws

Die Côte de Cornémont (1,8 km aan 5%) is niet als klim gecatalogiseerd. "Maar kan wel het scenario van de wedstrijd veranderen", meent Jean-Michel Monin, die het parcours uittekende.

Vorig jaar plaatste Remco Evenepoel op het einde van de Col de la Redoute zijn beslissende demarrage. Dat zal hij nu elders moeten doen. "Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik evolueert altijd, jaar na jaar, in kleine details", verklaarde Christian Prudhomme, directeur van organisator ASO, woensdag in Luik. "Maar de grootste kampioenen zijn in staat om overal en vaak van ver aan te vallen. Dat hebben we vorig jaar gezien. Evenepoel zal opnieuw bij de favorieten zijn, net als Tadej Pogacar (winnaar in 2021), maar er zijn zeker kapers op de kust. Dit parcours kan veel renners tot de verbeelding spreken. Het is zeker niet ondenkbaar dat een derde hond met het been heen gaat."

De vrouwen zullen Luik-Bastenaken-Luik een zevende keer rijden. De zevende editie wordt de zwaarste. In de140 kilometer tussen Bastenaken en Luik krijgen ze acht beklimmingen te verteren, met daarbij voor het eerst het drieluik Wanne-Stockeu-Haute-Levée. De laatste 89 kilometer van de wedstrijd zijn identiek aan die van de mannen.

Het parcours voor de 87e Waalse Pijl (woensdag 19 april), vorig jaar gewonnen door Dylan Teuns, bevat elf hellingen, nog één meer dan Luik-Bastenaken-Luik. De Muur Van Hoei, waarop traditioneel de aankomst ligt, wordt drie keer beklommen. De vrouwen doen dat in hun 26e Waalse Pijl eveneens drie keer. Net als in Luik-Bastenaken-Luik gaat het voor hen acht keer bergop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top