Russische parlementsleden maken hun inkomsten niet langer bekend

Nieuws | Het lagerhuis van het Russische parlement heeft vandaag een wetswijziging gestemd die de verkozenen toelaat hun inkomsten en vermogen niet langer publiek te maken. De wijziging maakt een einde aan een transparantiemaatregel die corruptie moest bestrijden.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens de tekst zijn de Russische parlementsleden vanaf 1 maart niet langer verplicht om hun belastingaangiften publiek te maken. In de toekomst zullen uitsluitend geanonimiseerde statistische gegevens worden gepubliceerd. 

Het lagerhuis of de Doema keurde de wetswijziging woensdag goed. Het hogerhuis, de Federatieraad, moet het voorstel nog bekrachtigen, maar dat is een formaliteit.

De oppositiebeweging van Aleksej Navalny, die al twee jaar gevangen zit, heeft jarenlang onderzoek gevoerd naar de verrijking van verkozenen, ministers en hoge ambtenaren. Ze stelde wijdverspreide corruptie aan de kaak, die door het regime van president Vladimir Poetin werd aangemoedigd.

Tegenstanders van het regime gebruikten regelmatig belastingsaangiften van volksvertegenwoordigers om de kloof aan te tonen tussen hun aangegeven inkomen en hun levensstandaard.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top