Dit wist je vast nog niet over 'The Beach', een avonturenfilm met Leonardo DiCaprio

Films | Vanavond zendt VTM4 'The Beach' uit, een Brits-Amerikaanse avonturenfilm over een rugzaktoerist die samen met een Frans koppel het ultieme avontuur aangaat op een Thais eiland. Pickx schotelt je enkele minder bekende feiten voor over deze film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'The Beach' maakt de Amerikaanse rugzaktoerist Richard in een goedkoop toeristenhotel in Bangkok kennis met Daffy, een zonderling die jarenlang drugs heeft gebruikt en naar eigen zeggen "het paradijs op aarde heeft ontdekt" op een onbewoond eiland nabij de Thaise kust. Richard is geïntrigeerd door het verhaal, maar voordat hij verder kan vragen, overlijdt Daffy onverwacht. Als afscheidsgeschenk krijgt Richard een soort schatkaart waarop de route naar 'The Beach' staat, de illustere plek die Daffy beschreef. Hij probeert vervolgens met het Franse koppel Etienne en Françoise dit paradijselijke oord te vinden.

Trainspotter

Wat heeft deze iconische Britse dramafilm uit de jaren 90 te maken met 'The Beach'? Meer dan dat je denkt. Niet alleen het productieteam van de films is hetzelfde, maar aanvankelijk hoopte regisseur Danny Boyle Ewan McGregor in te schakelen als hoofdrolspeler Richard. De filmstudio waar Boyle voor werkte, had begrip voor zijn vraag maar hoopte stilletjes dat de Engelsman voor een Amerikaan als hoofdrolspeler zou kiezen. Een internationale cast brengt immers meer centjes in de (bioscoop)lade, is het devies. 

Uiteindelijk viel de keuze op Leonardo DiCaprio, die enige jaren voordien menig (tiener)hart brak met zijn vertolking van het personage Jack in 'Titanic'.

Dromen zijn bedrog

In 'The Beach' gaat Richard op zoek naar "het paradijs op aarde", met name een parelwit strand in Thailand dat onwerkelijk mooi is. Het was geen sinecure om een strand te vinden dat beantwoordde aan de eisen van de productieploeg. Na enig zoeken werd gekozen voor een strand in de Mayabaai op het Thaise eiland Koh Phi Phi Lee, niet ver van het populaire toeristische eiland Phuket.

Het strand beantwoordde niet volledig aan de eisen van de producenten, dus schakelden ze onder meer de hulp in van computergegenereerde effecten en een reeks bulldozers om het strand voor de film vlak te maken. Vooral de aanpassing van het heuvelachtige strand en het verwijderen van een aantal palmbomen kon op weinig enthousiasme van de bewoners van het eiland rekenen. In 2006 kwam het zelfs tot een proces in het Hooggerechtshof van Thailand. Het hof oordeelde dat 20th Century Fox terecht is veroordeeld tot een schadevergoeding door het Thaise hof van beroep.

Razzie

Hoewel de film een commercieel succes was in de bioscopen, werd 'The Beach' allesbehalve positief beoordeeld door recensenten. Onder meer op Rotten Tomatoes is te lezen dat de avonturenfilm een "gebrekkige bewerking is van het originele boek". Critici menen dat de film vooral een hit was vanwege de verschijning van Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. "DiCaprio's fans zullen niet teleurgesteld zijn door deze film, hij loopt in bijna elke scène rond in bloot bovenlijf", klonk het bij filmcriticus Paul Clinton op CNN. 

Zelfs jaren na de productie wordt DiCaprio niet graag herinnerd aan deze episode van zijn carrière. "Mijn werk in die film is niets om over naar huis te schrijven", zou hij volgens ingewijden hebben gezegd over de productie.

Blasfemie

Niet alleen filmcritici waren weinig lovend over 'The Beach', ook de Thaise bevolking kon het plot maar matig smaken. Nadat de film in 2000 in première ging in het Zuidoost-Aziatische land, vroegen een aantal Thaise politici om de film niet te vertonen. Volgens hen ontvingen ze verschillende klachten over het tonen van een groot Boeddhabeeld in een Thaise bar, wat een daad van godslastering betekent. 

De Thai waren ook niet te spreken over het drugsgebruik in de film. "Als je de film hebt bekeken, lijkt het alsof je gemakkelijk marihuana kan kopen in ons land. Ze hebben zelfs een drugsfeestje in scène gezet", klonk het ontevreden in een parlementaire commissie voor Cultuurzaken.

Bekijk ‘The Beach’ op donderdag 26 januari om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top