Natali Broods is Master van de 15de editie van het Filmfestival van Oostende

Films |

Op vrijdag 27 januari start de vijftiende editie van het Filmfestival van Oostende. De Master van het festival is Natali Broods, ze koos “family dynamics” als thema. Pickx strikte de gastvrouw en actrice voor een gesprek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Moeten we Natali Broods eigenlijk nog introduceren? De actrice is sinds het midden van de jaren 2000 niet meer weg te slaan van het televisiescherm, witte doek en theaterpodium. Je kent haar ongetwijfeld van de tv-reeksen ‘Met man en macht’ en ‘Déjà Vu’ of films als ‘De helaasheid der dingen’ en ‘Façades’. Met die laatste film, waarin ze de hoofdrol vertolkt van een veertigjarige vrouw die bij haar dementerende vader intrekt, won ze in 2018 een Ensor voor beste actrice.

Ze zette haar eerste stappen als theateractrice tijdens een stage bij het theatergezelschap Kakkewieten en maakt nu inmiddels 20 jaar deel uit van De Hoe. In dit theatergezelschap, een samensmelting van het voormalige Compagnie de KOE en Hof van Eede, werkt ze samen met Ans Van den Eede, Greg Timmermans, Natali Broods, Peter Van den Eede, Wannes Gyselinck, Willem de Wolf, Carine van Bruggen en Mitch Van Landeghem. In maart 2023 kan je haar opnieuw aan het werk zien in de theatervoorstelling ‘De Nieuwe Man’, een productie van De Hoe.

Als Master en curator van het Filmfestival van Oostende treedt Broods in de illustere voetsporen van eerdere Masters als Koen De Bouw, Lynn Van Royen, Maaike Cafmeyer, Tom Barman en Arno. Reden genoeg om kennis te maken met deze actrice.

Hoe kwam het Filmfestival bij jou terecht? Moest je niet solliciteren?

Natali: “Nee (lacht), je wordt gevraagd. Het was festivaldirecteur Peter Craeymeersch die mij had gecontacteerd. Voor de precieze reden waarom ik werd gekozen zal je hem moeten contacteren, maar hij zei mij dat hij me al een tijdje wilde vragen als Master van het festival, omdat ik al zo lang in de film- en televisiewereld meedraai. Tot nu toe was het er nog niet van gekomen, vertelde hij. Peter heeft ook veel respect voor het parcours dat ik heb afgelegd.

Je moet weten dat ik mijn eerste stappen in de filmwereld al in 1998 heb gezet met ‘S.’, tijdens mijn opleiding. Het was een geweldige ervaring om te mogen werken met grote namen zoals acteurs Jan Decleir, Josse De Pauw en Dora van der Groen. Het was ook even wennen om met Dora te spelen, zij had me als directrice gebuisd in mijn opleiding aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium.”

Wat doet een Master?

Natali: “Het is een uitgebreide functie. Ik heb de planning zopas gekregen en het is de moeite (lacht). Ik mag niet alleen het thema en de films kiezen, maar ben evengoed het gezicht van het festival. Als gastvrouw, want dat ben ik eigenlijk, ben je aanwezig op alle premières.”

Dat wordt ongetwijfeld een leuke ervaring.

Natali: “Ja, ik vind het plezant om kennis te maken met de deelnemers van het festival. Je leert nieuwe mensen kennen, acteurs en filmmakers uit de hele wereld. Daarnaast heb ik een passie voor mode, dat komt ook terug op de rode loper.”

Veel van jouw producties draaien rond het thema van het festival, “family dynamics”. Wat houdt dat in?

Natali: “Het thema, de dynamieken in een familie, omvat zoveel meer dan enkel de relatie tussen leden van een familie. Het gaat bijvoorbeeld ook om geheimen die familieleden voor elkaar bewaren of de komst van nieuwe mensen of situaties. Het is een heel dankbaar thema om films over te maken, een beetje zoals de liefde dat is voor andere producties.”

En waarom juist dat thema?

Natali: “Ik was vroeger, tijdens mijn studententijd, onbewust al aangetrokken tot dat thema. Het begon tijdens mijn periode op kot, toen ik vlakbij Cinema Cartoons woonde. Ik zag daar ‘Festen’, een Deense dramafilm van Thomas Vinterberg, en vond het een zeer boeiende film.”

In ‘Festen’, maar ook enkele andere films uit jouw selectie, zien we welgestelde families waar een gebeurtenis hun leven door elkaar schudt. Toeval?

Natali: “Nee. Ik heb die films onder meer gekozen omdat de verhalen inderdaad gaan over welgestelde families. Ze hebben veel te verliezen en wanneer hen iets overkomt, vallen ze dieper.”

We moeten het vragen: spreek je uit persoonlijke ervaring?

Natali: “Ik ben gelukkig opgegroeid in een doorsnee gezin. Maar mensen rondom mij hebben meer meegemaakt. Ieder gezin, iedere familie heeft uiteindelijk wel zijn problemen, het is een heel herkenbaar thema voor de bezoeker van het Filmfestival.”

Het Filmfestival van Oostende met Master Natali Broods vindt plaats van 27 januari tot en met 4 februari 2023. 


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top