Meer dan 1.000 choleradoden in Malawi sinds maart 2022

Nieuws | Een cholera-epidemie in Malawi heeft sinds maart 2022 aan meer dan 1.000 mensen het leven gekost,. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, dat een gebrek aan vaccins betreurt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het aantal doden bedraagt 1.002, waardoor de huidige cholera-epidemie de dodelijkste is die ooit in dit arme land in zuidelijk Afrika is geregistreerd. In 2001-2002 vielen er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 968 doden.

Sinds de eerste gevallen vorig jaar opdoken, zijn in totaal 30.600 mensen besmet.

Cholera wordt opgelopen door het binnenkrijgen van water of voedsel dat besmet is met bacteriën. Het veroorzaakt meestal diarree en braken en kan zeer gevaarlijk zijn voor jonge kinderen.

In november had Malawi bijna drie miljoen doses oraal vaccin van de Verenigde Naties ontvangen. "Maar we hebben alle vaccins gebruikt die we hadden", zegt Adrian Chikumbe, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

"Het feit dat er maar één fabrikant van choleravaccins in de wereld is, maakt het moeilijk om het geneesmiddel te verkrijgen", voegde hij eraan toe, "omdat we voor hetzelfde vaccin met iedereen concurreren."

Een deel van de Malawische bevolking weigert ook een behandeling uit religieuze overtuigingen, wat bijdraagt tot de verspreiding van de ziekte.

De ziekte treft elk jaar wereldwijd 1,3 tot 4 miljoen mensen en maakt tot 143.000 slachtoffers.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top