Hasseltse gemeenteraad geeft groen licht voor volgende stap in fusie met Kortessem

Nieuws | De gemeenteraad van Hasselt heeft zoals verwacht unaniem de goedkeuring gegeven om de volgende stap in de fusiegesprekken met Kortessem te zetten. Vorige week werd bekend dat de grote verwachte fusie tot een stadsagglomeratie met meer dan 100.000 inwoners niet meer mogelijk was nadat de omliggende gemeenten Alken en Diepenbeek lieten weten dat ze niet met Hasselt wilden fuseren. Enkel Kortessem had positief geantwoord op de fusieplannen van Hasselt.

Door Belga

Deel dit nieuws

Nadat de burgemeester van Kortessem, Tom Thijsen (CD&V), vorige maand van zijn gemeenteraad een mandaat had gekregen om met de fusie voort te gaan, kreeg de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput (NV-A) dat dinsdagavond.

Voor en tijdens de gemeenteraad liet CD&V Hasselt weten dat ze teleurgesteld was dat de grote fusie er niet komt. De partij vroeg dan ook aan burgemeester Steven Vandeput om opnieuw de gesprekken met Alken en Diepenbeek op te starten. Dat sentiment klonk ook bij de andere partijen. Ook mag de dienstverlening voor de Hasselaren er na de fusie niet op achteruit gaan en moet er een inspraak komen van de burgers bij de fusie, eventueel door middel van een referendum.

Bij aanvang van het debat in de gemeenteraad liet burgemeester Steven Vandeput weten dat hij de schepencolleges van Alken en Diepenbeek formeel op de hoogte zou brengen van de beslissing van het Hasseltse stadsbestuur om voort te gaan met de fusie en dat ze worden uitgenodigd om zich eventueel alsnog daarbij aan te sluiten.

De managementteams van de twee gemeenten krijgen nu een groen licht om met een SWOT (of een sterkte/zwakteanalyse) te starten en met de resultaten daarvan naar de respectieve gemeenteraden te stappen. De eerste resultaten daarvan zouden er al tegen de paasvakantie moeten zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top