Britse overheid verliest 200 niet-begeleide minderjarige migranten uit het oog

Nieuws | Tweehonderd niet-begeleide minderjarigen die door de Britse overheid in hotels waren ondergebracht, zijn van de radar verdwenen. Dat blijkt uit een verklaring van de regering, die door de oppositie onder vuur ligt omdat ze de minderjarigen in de steek zou hebben gelaten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Staatssecretaris voor Immigratie Robert Jenrick zei dat sinds juli 2021 4.600 niet-begeleide minderjarigen in hotels zijn ondergebracht, terwijl het recordaantal oversteken van het Kanaal met kleine vaartuigen (45.000 in 2022) het asielstelsel in het Verenigd Koninkrijk zwaar onder druk zet.

Er werden 440 jongeren als vermist opgegeven, tweehonderd daarvan werden nog steeds niet opgespoord. Dertien onder hen zijn jonger dan zestien, eentje is een jonge vrouw.

88 procent van de vermiste jongeren hebben de Albanese nationaliteit, anderen zijn afkomstig van Afghanistan, Egypte, India, Vietnam, Pakistan en Turkije. 

"Wanneer een kind als vermist wordt opgegeven, wordt een protocol opgestart. Politie en lokale autoriteiten moeten trachten uit te zoeken waar de persoon zich bevindt en of hij in veiligheid is", vervolgt de staatssecretaris, die eraan toevoegt dat de jongeren in de hotels niet gevangen worden gehouden en de locatie mogen verlaten wanneer zij willen.

Caroline Lucas van de Groene partij, die de vraag in het parlement had gesteld, gruwelt van het idee dat 'kwetsbare kinderen aan hun lot worden overgelaten door het ministerie van Binnenlandse Zaken."

Op zondag berichtte The Observer, de zondageditie van het linkse dagblad The Guardian, over de ontvoering van kinderen uit een hotel in de zuidelijke kustplaats Brighton. De bron van het nieuws zou een anonieme medewerker zijn van het ministerie van Volksgezondheid en ook enkele bronnen binnen de kinderbescherming. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken klinkt het "dat het niet waar" is dat niet-begeleide minderjarigen uit hun hotels zijn ontvoerd."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top