Charles Manson: sekteleider, moordenaar en... Hollywoodvedette

Films |

Op 25 januari 1971 werd Charles Manson veroordeeld tot levenslange opsluiting. De charismatische sekteleider en massamoordenaar leefde eind jaren 60 als een superster en was geliefd in artistieke kringen. Het hoeft dus niet te verbazen dat hij als inspiratiebron diende voor tal van documentaires, series en films. Pickx serveert je een kleine greep uit het aanbod.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het valt op dat dezer dagen films of series over massamoordenaars erg in trek zijn op de streamingdiensten. Denk maar aan het succes van ‘The Jeffrey Dahmer Story’ op Netflix. Maar een van de absolute “iconen”, als we het zo mogen noemen, uit dat macabere segment van de filmindustrie is Charles Manson. Een meestermanipulator en mislukte muzikant die zichzelf als de reïncarnatie van Jezus zag en er door zijn charisma, intelligentie en looks wonderwel in slaagde een schare volgelingen achter zich te krijgen. Veelal jonge, onrustige zielen van het vrouwelijke geslacht. Ze noemden zichzelf The Family, leefden als ontspoorde hippies en bezetten een luxueuze villa in de Hollywood Hills. Ook de fine fleur uit de showbizz en de muziekwereld kwam er graag over de vloer.

Tot in de nacht van 8 op 9 augustus 1969 de actrice Sharon Tate -zwanger van een kindje met regisseur Roman Polanski- brutaal vermoord werd teruggevonden in haar huis. Enkele dagen later werden verscheidene leden van The Family opgepakt in hun vluchtoord in Death Valley. Charles Manson en enkele van zijn trouwste volgelingen -Susan Atkins, Leslie Van Houten, Linda Kasabian, Patricia Krenwinkel- werden na een geruchtmakend proces op 25 januari 1971 veroordeeld voor zevenvoudige moord. Manson -die zichzelf verdedigde voor de rechtbank- versleet nadien zijn dagen in de befaamde gevangenis van San Quentin. In 2017 overleed hij op 83-jarige leeftijd, als gevangene. Hier zijn enkele films en series die de mosterd haalden bij zijn verhaal.

Mindhunter

Die verhoren waren een belangrijke inspiratiebron voor deze fel bejubelde Netflix-serie ‘Mindhunter’. Een Amerikaanse dramaserie die in 2017 gelanceerd werd en geïnspireerd was door notulen uit de FBI Crime Investigation Unit, waarbij we aan de hand van verhoren en detectivewerk inzicht krijgen in de psychologie en het gedrag van moordenaars.

Een van de moordenaars die aan bod komen, is Charles Manson. In aflevering 5 van het tweede seizoen wordt de rockster/goeroe/psychopaat in de gevangenis geïnterviewd door FBI-agenten Bill Tench en Holden Ford. Leuk weetje: acteur Damon Herriman kruipt in deze aflevering in de huid van Manson en werd een jaar later voor diezelfde rol gevraagd door Quentin Tarantino voor zijn film ‘Once Upon a Time in Hollywood’.

'Mindhunter' is te bekijken via Netflix.

Once Upon A Time in Hollywood

Quentin Tarantino toont in zijn negende film hoe het er in het Hollywood uit de jaren 70 aan toeging. Weliswaar met een flinke scheut creatieve vrijheid en een gewelddadige twist -we zouden het niet anders verwachten van de Amerikaanse topregisseur. De moord op Sharon Tate (gespeeld door Margot Robbie) zorgt hier voor die traditionele brok actie en gruwel aan het eind van de film. Tate en haar beroemde man Roman Polanski zijn de buren van hoofdpersonage Rick Dalton (Leonardo Di Caprio) die hoopt om bevriend te geraken met hen en zo weer wat in de spotlights te geraken van de filmindustrie.

Hoewel ‘Once Upon a Time in Hollywood’ voornamelijk over de acteurs Cliff Booth (Brad Pitt) en Rick Dalton gaat, vormen Charles Manson en zijn gevolg de context van dit verhaal. We zien Manson opduiken aan het huis van Tate en Polanski, we zien ook Booth die op bezoek gaat in de befaamde Spahn Ranch waar The Family resideert en uiteindelijk krijgen we ook de brutale moord op Sharon Tate te zien.

'Once Upon a Time in Hollywood' is terug te vinden in de VOD-catalogus van Proximus Pickx en op Netflix.

Manson Family Vacation

Een vrij recente film, uit 2015, die niet rechtstreeks over de Manson-moorden gaat, maar het fictieve verhaal vertelt van twee broers die een toeristische reis maken langsheen de plekken die gelieerd zijn aan de zelfverklaarde goeroe. Conrad, die een iets te verregaande interesse vertoont in de legende van Manson, overtuigt zijn broer Nick, een ware familieman, om mee te gaan. Wat aanvankelijk nog een onschuldige trip door Los Angeles lijkt, ontaardt als snel in een huiveringwekkende ontdekkingstocht, waarin Nick de ware toedracht van de gezamenlijke reis en de ware identiteit van zijn geobsedeerde broer leert kennen.

'Manson Family Vacation' is te bekijken op Netflix.

Helter Skelter

Een klassieker in het genre. De Amerikaanse zender CBS nam in 1976 de biografie van openbaar aanklager Vincent Bugliosi over Charles Manson als referentiepunt, met de meeste aandacht voor het fel gemediatiseerde proces dat volgde op de moorden in Spahn Ranch en gooide er een campy sausje over. Waardoor het geheel die typische sfeer van de seventies uitademt.

Deze ‘Helter Skelter’ -de titel verwijst naar de woorden die in bloed op de muur werden geschreven op de plaats delict, op hun beurt een verwijzing naar een nummer van The Beatles- werd een succes, vooral als tv-film dan, en werd bekroond met een aantal Emmy-nominaties. Hoofdrolspeler Steve Railsback zette een zeer geloofwaardige Charles Manson neer, in die mate zelfs dat hij nadien zelf een cultstatus verwierf. In 2000 zette Railsback nogmaals een sterke vertolking neer als moordenaar Ed Gein in de film ‘In the Light of the Moon’.

Charlie Says

In 2018 kroop niemand minder dan Matt Smith (‘Doctor Who’, ‘The Crown’) in de huid van de vermaarde sekteleider. In deze ‘Charlie Says’ wordt vooral ingezoomd op het perspectief van de vrouwelijke volgelingen van Charles Manson. Hoe hij hen in zijn greep kreeg en zover dreef om in zijn naam moorden uit te voeren.

Er wordt uitgegaan van de biografie van Leslie Van Houten, een van de meest devote volgelingen van Manson en ook veroordeeld tot levenslange opsluiting. Mary Harron, die eerder naam maakte als scenariste en regisseur van ‘American Psycho’, weet de vrouwelijke psyche goed te vatten en diept de verwantschap tussen de verschillende vrouwen uit.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top