Is Dreyer de redder van Anderlecht na drie mislukte avonturen in het buitenland?

Sport | Op 15 januari had Anderlecht zijn eerste inkomende transfer van deze winter beet: winger Anders Dreyer kwam met een prijskaartje van zo’n vier miljoen euro. De 24-jarige Deen maakte een degelijke eerste indruk bij zijn vuurdoop in de Jupiler Pro League tegen Zulte Waregem en ook zijn eerste minuten als basisspeler tegen hekkensluiter Seraing waren niet verkeerd. Tegen Antwerp zal hij – net als de rest van de ploeg – in topvorm moeten zijn om punten te pakken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anderlecht is voor Dreyer de vijfde club buiten Denemarken. Eerder was de tweevoudige Deense international met wisselend succes aan de slag bij het Engelse Brighton, het Schotse St. Mirren, het Nederlandse Heerenveen en het Russische Rubin Kazan.

In het seizoen 2017/2018 brak de toen 19-jarige Dreyer door bij zijn jeugdclub Esbjerg fB. Het was toen zijn eerste jaar in het A-elftal van de Deense club. Hij speelde in zijn doorbraakseizoen 31 wedstrijden, waarin hij 18 keer raak trof en 8 assists uitdeelde in het shirt van Esbjerg, dat een seizoen eerder gedegradeerd was uit de Deense eerste klasse. De club promoveerde na amper één jaar in tweede klasse weer naar de Deense Superliga, grotendeels dankzij Dreyer. Die forceerde in de zomer van 2018 een toptransfer naar Premier League-ploeg Brighton, waar hij een contract van vier jaar ondertekende. Hij speelde veertien wedstrijden in de jeugdcompetitie van de Premier League, alvorens in januari 2019 verhuurd te worden aan de Schotse eersteklasser St. Mirren. Daar kon hij echter geen potten breken. “Die overstap naar de Premier League kwam te vroeg voor mij”, zou hij later verklaren. “Maar het was een kans die ik misschien nooit meer zou krijgen.”

Ontbolstering bij Midtjylland

In de zomer van 2019 volgde een tweede uitleenbeurt, deze keer aan Heerenveen. Ook zijn passage bij de Nederlandse middenmoter was geen succes. In dertien wedstrijden in het shirt van de Friezen kon de rechtsbuiten één keer raak treffen. Amper een half jaar later sleet zijn moederclub Brighton hem aan het Deense FC Midtjylland voor een afkoopsom van één miljoen euro. In Denemarken reanimeerde Dreyer zijn vastgelopen carrière: met 35 treffers en 29 assists in 110 wedstrijden was hij één van de uitblinkers in de ploeg van o.a. ex-Club Brugge-speler Dion Cools en huidig Club Brugge-speler Raphael Onyedika.

Met twee goals en twee assists in vier voorrondematchen leidde hij Midtjylland in 2020/2021 voor het eerst in de clubgeschiedenis naar de groepsfase van de Champions League. In november 2020 scoorde hij de aansluitingstreffer tegen Ajax – de eerste goal ooit voor de club op het kampioenenbal. Zijn ploeg eindigde laatste in een groep met Ajax, Atalanta en Liverpool.

Zijn knalprestaties trokken al snel de aandacht van Rubin Kazan, dat in de zomer van 2021 zeven miljoen euro op tafel legde om Dreyer los te weken bij Midtjylland. Bij zijn Russisch debuut lukte Dreyer meteen een hattrick. In totaal zou hij in veertien wedstrijden voor de Russische club acht keer de weg naar de netten vinden. Totdat Poetin Oekraïne binnenviel. Dreyer beroept zich op de FIFA-regel die stelt dat alle profvoetballers die in Rusland of Oekraïne tewerkgesteld zijn hun contract kunnen laten opschorten om terug te keren naar Midtjylland. “Ik wilde gewoon zo snel mogelijk weer thuis zijn, bij mijn familie en vrienden”, zei hij bij TV 2 Sport.

Druk is groot

Midtjylland nam de technisch sterke flankaanvaller definitief over met een contract tot 2026. In de eerste helft van dit seizoen scoorde Dreyer nog tien keer in het shirt van Midtjylland, waaronder twee treffers in de Europa League tegen het Oostenrijkse Sturm Graz. In de winterstop klopte Anderlecht aan, die de afkoopclausule van 4,25 miljoen euro in zijn contract met Midtjylland lichtte. Een koopje, want Dreyer wordt door de toonaangevende website Transfermarkt.com gewaardeerd op een marktwaarde van 9 miljoen euro.

De dribbelvaardige Dreyer liet zich bij zijn eerste basisplaats opmerken met een knappe actie, die Anderlecht aan een broodnodige zege hielp tegen Seraing. Door de lange winterstop in Denemarken was het zijn eerste volledige wedstrijd sinds november 2022. “De Belgische competitie bevalt me wel”, reageerde hij na afloop bij Het Nieuwsblad. “Fysiek zwaar, maar volgens mij van hoger niveau dan de Deense competitie.”

De druk op de jonge nieuwkomer is groot nu Anderlecht zijn diepste crisis ooit doormaakt. Kan Dreyer zich ook tegen Antwerp laten gelden? 

Volg de Jupiler Pro League, en met name RSC Anderlecht - Royal Antwerp FC op zondag 29 januari vanaf 13u, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws uit de Jupiler Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top