The Sound of ... Videogames

Muziek | We staan er weinig bij stil, maar wat zouden videogames zijn zonder muziek of soundtrack? Niet hetzelfde, dat is zeker. Doorheen de tijd hebben de soundtracks van videogames een lange weg afgelegd. Waar vroeger enkele eenvoudige bliepjes voor extra beleving moesten zorgen, krijg je nu rijk georkestreerde symfonieën of zelfs op maat gemaakte radiozenders of speciaal door bands gecomponeerde songs. Muziek bij het spel, een kort maar iconisch overzicht!

Door MF

Deel dit nieuws

The Sound of ...Videogames

Tomohiro Nishikado (Space Invaders, 1978) 
Vier dreunende noten die steeds opnieuw werden gespeeld, het heeft iets van de soundtrack van de eerste Jaws. Taito's Space Invaders uit 1978 bevatte een van de eerste continue soundtracks voor games. Ontwerper Tomohiro Nishikado creëerde het muzikale thema van de space shooter en liet het lied versnellen naarmate de dalende vijandelijke aliens dichter bij de basis van de speler kwamen. De muziek bracht spanning, tot de fatale battle!



Koji Kondo (Super Mario Bros, 1984)  
Toen Koji Kondo in 1984 bij Nintendo ging werken, was hij de eerste werknemer van het bedrijf die zich specifiek richtte op muziekcompositie. Hij zou al snel een van de meest geliefde en bekende nummers in de gamegeschiedenis creëren: de hoofdthema's van Super Mario Bros., een springerig deuntje met korte herhaalbare segmenten, en The Legend of Zelda, een melodie van twee regels die hij in één dag componeerde. Sommige mensen beginnen zelfs vandaag nog spontaan gekke bekken te trekken als ze het riedeltje horen. Oorwurm!



Martin Galway (Wizball, 1987) 
Martin Galway – een Ier met bakken talent - produceerde muziek voor spelletjes die op vroege personal computers zoals de Commodore 64 en Sinclair ZX Spectrum werden uitgegeven. Galway liet zich inspireren door rock-‘n-roll en elektronische muziek; hij gebruikte de ingebouwde programmeerbare geluidsgeneratorchip om memorabele thema's te creëren voor de populaire Ultima en Wing Commander franchises, en op zichzelf staande titels als Wizball en Rambo: First Blood Part II.



Yasunori Mitsuda (Chrono Trigger, 1995) 
Hoewel Yasunori Mitsuda nu wordt erkend als een van de meest vooraanstaande componisten van videospellen, had hij zijn functie bij spelontwikkelaar Square bijna opgegeven, nadat hij alleen nog maar werd gedegradeerd tot geluidseffectprojecten. De schaamte voorbij! Maar Mitsuda herpakte zich en componeerde tientallen soundtracks, geïnspireerd door traditionele Keltische, Japanse en klassieke muziek, vooral voor de role-playing games Chrono Trigger en Chrono Cross. Tegenwoordig wordt zijn muziek veel gespeeld door orkesten en geremixt door fans.



Christopher Tin (Civilization IV, 2005) 
Christopher Tin componeerde het hoofdthema van Civilization IV in opdracht van de hoofdontwerper van het spel, Soren Johnsen. Zijn 'Baba Yetu', een versie in Swahili van The Lord's Prayer, werd het eerste videogame-nummer dat een Grammy Award won voor Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s). In 2019 werd het gedraaid tijdens de ondertekening van een vredesakkoord tussen strijdende partijen in Mozambique.



Akira Yamaoka (Silent Hill, 1999) 
Het grote verschil van Akira Yamaoka's score voor Silent Hill met eerdere survival-horror soundtracks is dat de muziek bijna continu speelt, in plaats plotseling uit te barsten. Dat creëerde een sfeer van voortdurende spanning. Sommige songs bevatten zoveel niet-traditionele, industriële geluiden dat zijn team dacht dat de code defect was, totdat hij uitlegde hoe de muziek het onbehagen van de speler vergrootte. Straf!



Marty O'Donnell en Michael Salvatori (Halo: Combat Evolved 2001) 
Marty O'Donnell en Michael Salvatori bundelden hun krachten in 2001 om muziek te componeren voor de first-person shooter Halo: Combat Evolved. Het werd één thema dat hergebruikt en opnieuw gearrangeerd kon worden, waardoor het spel een consistente, vertrouwde achtergrond kreeg zonder repetitief te worden. Door spaarzaam met muziek om te gaan, vergrootten ze de dramatische impact. De soundtrack van Halo werd ook een daverend commercieel succes.  



Austin Wintory (Journey 2012) 
Muziek vormt de ruggengraat van Thatgamecompany's kunstavontuur Journey. Austin Wintory vergeleek zijn emotionele score met een celloconcert met de speler als stersolist, ondersteund door fluiten, altviolen en harpen om andere elementen in de spelwereld voor te stellen.



Wilbert Roget, II (Mortal Kombat 11, 2019)
Wilbert Roget, II begon met het maken van videogamemuziek in 2008 als stafcomponist voor LucasArts. In 2019 maakte hij Mortal Kombat 11. Zijn soundtrack stuwt het spel voort met een donkere, octotonische toonladder en gebruikt invloeden uit het Midden-Oosten, Oost-Azië en Scandinavië om personages individuele leidmotieven te geven die hun achtergrondverhaal weerspiegelen. 




Een mooi overzicht van de meest populaire videogame-soundtracks vind je hier: 





Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top