Oscar and the Wolf: van de hemel naar de hel en terug

Muziek | Oscar and the Wolf – winnaar van acht MIA’s – dealt in dromerige maar dansbare R&B, vermengd met moderne elektropop. Hoe kleurrijk en betoverend zijn muzikaal universum ook mag lijken, flamboyante frontman Max Colombie voert al jaren een grimmig gevecht tegen zijn innerlijke demonen. Soms wint hij, soms winnen de donkere gedachten. Uit zijn mentale strijd puurt hij nieuwe inspiratie, waardoor de ultieme winnaar de luisteraar is: “Er zit zoveel schoonheid in melancholie.”

Door Pickx

Deel dit nieuws

Max Colombie hield Oscar and the Wolf boven het doopvont in 2010, na zijn studies schilderkunst. Hij was toen 19 lentes jong. De groep is vernoemd naar zijn alter ego en zijn donkere kant. Als Oscar staat voor het licht en de dag, dan is The Wolf de duisternis en de nacht.

Het grote pubiek kende Colombie nog van zijn deelname aan de voorrondes van Eurosong for Kids in 2005. Bij de talentenjacht, dezelfde editie waar ook Mathieu Terryn van Bazart aan deelnam, eindigde Colombie tweede met zijn ballade ‘Voor Eeuwig’.

De roots van Colombie liggen in Jette. Hij groeide op in Dilbeek, waar hij als kind van zes droomde om beroemd te worden. Zijn grote voorbeeld? Laura Pausini, de Italiaanse zangeres die enorm populair werd in Nederland en België met haar hitsingle ‘La Solitudine’. Toen Colombie haar voor het eerst als zesjarige op tv zag zingen, wist hij het: dat wil ik ook, die faam, háár zijn.

Om een ander perspectief te geven aan de kwetsbare thema’s waarover hij zingt, zoals leven, liefde en seks, meet Colombie zich op een podium met extravagante kleding de allure aan van een theatrale diva. Het sluit perfect aan bij zijn donkere, decadente en hedonistische muziek vol soul- en r&b-invloeden. “In de muziek zoek ik altijd de perfecte balans tussen donker en licht, koud en warm, ijs en vuur”, vertelde Colombie in het maandblad Marie Claire. “Ik hou ervan dat mensen zich afvragen of het nu droevige of vrolijke liedjes zijn. Er zit zoveel schoonheid in melancholie.”

Pril succes

De band bracht twee EP’s uit en scoorde in 2013 een bescheiden hit met ‘Orange Sky’. Een jaar later zette de dromerige, elektronisch getinte debuutplaat ‘Entity’ Oscar and the Wolf pas echt op de kaart, met doorbraakhit ‘Princes’ en andere hits als ‘Undress’ en ‘Strange Entity’. Cutting Edge noemde de plaat het beste Belgische debuut van 2014. De band wordt in de hoek van de weemoedige elektropop geplaatst, waar toen ook Belgwave-bands als Balthazar en Bazart toe behoorden. Het sensuele album gaat meer dan 160.000 keer over de toonbank in ons land. Tijdens de zomer beleefde de band z’n vuurdoop op Rock Werchter, op het podium van The Barn.

Datzelfde jaar sleepte Oscar and the Wolf zes MIA’s nominaties in de wacht. De nominaties in de categorieën ‘beste doorbraak’, ‘beste album ‘en ‘alternative’ werden verzilverd. Op de Red Bull Elektropedia Awards kon de elektropopband twee van de acht nominaties verzilveren (‘Best Album’ en ‘Breakthrough’). De trein was vertrokken.

In 2015 liep de concertagenda al snel vol: Oscar and the Wolf stond op de affiches van o.a. Pinkpop, Les Ardentes, de Lokerse Feesten, Suikerrock en Rock Werchter. De band won de European Border Breakers Award (EBBA), een prestigieuze muziekprijs die wordt uitgereikt door de Europese Commissie in samenwerking met het Nederlandse Eurosonic Noorderslag festival. “De Brusselse groep, die wordt vergeleken met Fleet Foxes en Bon Iver, had groot succes met hun debuutplaat ‘Entity’”, zo bericht persagentschap Belga. “Het album, dat mee werd geproduceerd door zanger en songwriter Max Colombie, is net zo dromerig en duister als de bandnaam.”

In 2015 was Oscar and the Wolf samen met Lost Frequencies, Stromae, Dimitri Vegas & Like Mike en Selah Sue de meest gestreamde Belgische artiest. Op de negende editie van de MIA’s, in januari 2016, kaapte Oscar and The Wolf twee awards weg: ‘Live act’ en ‘Pop’. Datzelfde jaar stond de band op de affiche van het Nederlandse festival Lowlands. Eind augustus kregen Max Colombie en co. de eer om Pukkelpop af te sluiten. In 2016 prijkte Oscar and the Wolf wederom in de top vijf van meest gestreamde lokale artiesten in België.

Belgische festivalband bij uitstek

In 2017 stond Oscar and the Wolf nogmaals op Rock Werchter en was het de eerste liveact ooit op Tomorrowland. In september volgde met ‘Infinity’ een tweede succesalbum. De opvolger van ‘Entity’ sloeg dezelfde weg in van verleidelijke, dansbare elektropop met centraal Max’ ongrijpbare stem, al klonk het album iets rauwer en dansbaarder door het toevoegen van wat meer elektronica en beats. Dat komt ook tot uiting tijdens de zinderende, spectaculaire liveshows met mistige projecties en groene lasers. Met zijn wervelende optredens geldt de band als één van de meest opwindende Belgische liveacts van het moment.

In oktober trad de band op in het Sportpaleis. Op de MIA’s van 2017 was Oscar and the Wolf met drie awards (voor beste Solo Man, Pop en Live Act) de grote triomfator. In 2018 volgde een nieuwe passage op Pukkelpop en een optreden op Werchter Boutique. Het jaar nadien mochten Colombie en co. de Lokerse Feesten afsluiten. Eerder die zomer waren ze headliner op het Brugse Cactusfestival. Ook Tomorrowland heeft weer Oscar and the Wolf op z’n affiche staan.

In 2021 verscheen het derde album, ‘The Shimmer’, dat een pak bedaarder klonk in vergelijking met de vorige albums. Colombie – 30 intussen – zong meer dan ooit over onsterfelijkheid, een topic dat hem mateloos fascineert. Het album reflecteert de gemoedstoestanden van de frontman. “Mijn emoties gaan in een fractie van een seconde van supergelukkig naar supermelancholisch. Voor mij voelt deze plaat aan als de soundtrack van een blockbuster, met veel soorten tracks en thema’s. Het verandert altijd”, klonk het.

In juni 2022 volgde met ‘Afterglow’ een nieuwe EP: een bundeling van ruwe schetsen die het moederschip niet hebben gehaald. De muziek neigde opnieuw naar de clubvloer.

Innerlijke demonen

Al die jaren moest Colombie tegen zijn innerlijke demonen vechten. In diezelfde maand, juni 2022, annuleerde hij enkele concerten omdat hij kampte met angstaanvallen en een depressie. “Jullie hebben recht op een geweldige show, maar die kan ik jullie op dit moment niet geven”, klonk het toen op Instagram. Hij liet weten dat goede en slechte periodes elkaar afwisselden, maar dat hij zo niet verder kon. “Ik heb besloten om, samen met professionals, op zoek te gaan naar een gestructureerde oplossing”, luidde het.

Ondanks zijn persoonlijke helletocht, stond hij in augustus alweer op het hoofdpodium van Pukkelpop. “Ik worstel nog steeds met intense periodes en werk er ook alle dagen aan”, liet hij weten. “Maar wegblijven van mijn passie voor zo'n lange tijd, biedt ook geen soelaas.”

Pukkelpop 2022 werd de grote wederopstanding na een moeilijke periode. De begeleidingsband was uitgebreid en de aankleding was oogverblindend. Een herboren Oscar and the Wolf overtuigde met een set die mooi balanceert tussen elektronica en emotie. Helemaal aan het einde was er een primeur getiteld ‘Warrior’, het officiële WK-anthem van België.

De organisatie van Rock Werchter heeft al aangekondigd dat Oscar and the Wolf volgend jaar op de Main Stage zal spelen. Eerder kondigde Rock Werchter al de komst aan van Stromae (29 juni), Arctic Monkeys (2 juli) en Queens of the Stone Age (2 juli).

Oscar and the Wolf is vier keer genomineerd op de MIA’s van 2022: in de categorieën ‘Pop’, ‘Solo Man’, ‘Artwork’ en ‘Live Act’. Of hij zijn indrukwekkende collectie van acht MIA’s zal kunnen uitbreiden, ontdekken we deze donderdag.

Volg de uitreiking van de MIA's op 26 januari live op Pickx+ (zender 13). Bekijk ook een pre- en aftershow rond de MIA's live op Pickx+. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top