De carrière van Michelle Williams: van rebelse tiener in ‘Dawson’s Creek’ tot Marilyn Monroe

Series | 25 jaar geleden werd de eerste aflevering van de serie ‘Dawson’s Creek’ uitgezonden. Naar aanleiding van deze heugelijke gebeurtenis blikt Pickx terug op de carrière van één van de hoofdrolspeelsters, Michelle Williams.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 20 januari viert ‘Dawson’s Creek’ zijn 25e verjaardag! De eerste aflevering van de Amerikaanse tv-serie van Kevin Williamson werd net een kwarteeuw geleden uitgezonden, op 20 januari 1998. Zes seizoenen lang volgden we Dawson Leery (James Van Der Beek), een 15-jarige tiener die in Capeside woont met zijn jeugdvrienden Joey (Katie Holmes) en Pacey (Joshua Jackson). Maar de komst van Jen (Michelle Williams) zet het rustige leven van het trio op zijn kop. Geconfronteerd met de problemen van hun tijd leren de tieners elkaar te helpen. De cast bestaat uit acteurs als James Van Der Beek, Joshua Jackson, Katie Holmes en Michelle Williams.

Van ‘Dawson’s Creek’ naar het grote scherm

Michelle Williams, geboren op 9 september 1980 in Montana, is al sinds haar tiende gepassioneerd door acteren. Ze maakte haar acteerdebuut in 1993 met een kleine rol in de serie ‘Baywatch’. Maar in 1998 maakte ze pas echt naam. Ze speelde Jennifer Lindley, een probleemtiener in de serie ‘Dawson’. Destijds had de actrice geen idee dat de serie zo succesvol zou worden. Ze dacht zelfs dat het een pilootaflevering zou worden die geen vervolg zou kennen. Maar de serie was een groot succes en de actrice speelde Jen zes seizoenen lang.

Williams, nu 42, is het meest succesvolle lid van de ‘Dawson’s Creek’-cast op het witte doek. Nadat de serie in 2003 eindigde, speelde ze in het low-budget komediedrama ‘The Station Agent’. De film werd alom geprezen door critici en alle acteurs werden genomineerd voor een Screen Actors Guild Award in de categorie Best Cast. Deze nominatie leidde tot verdere samenwerking met belangrijke regisseurs. Een jaar later speelde ze in Wim Wenders’ drama ‘Land of Plenty’ en vervolgens kroop ze in de huid van Alma, een vrouw die door haar man wordt bedrogen, in Ang Lees filmklassieker ‘Brokeback Mountain’. Fictie die werkelijkheid werd, want de man die haar partner speelde in de film was niemand minder dan wijlen Heath Ledger, die haar levensgezel en vader van haar oudste dochter zou worden. Williams werd voor haar acteerprestatie meerdere malen genomineerd voor Beste Bijrol bij prestigieuze prijzen als de Golden Globes, de BAFTA’s en de Oscars. Ze ontving ook een Critics' Choice Award.

Eerste grote filmproducties

In 2010 maakte ze haar opwachting in grote filmproducties. Ze speelde in de blockbuster ‘Shutter Island’ van Martin Scorsese naast Leonardo DiCaprio. Ze werd ook gecast in Derek Cianfrances romantisch indiedrama ‘Blue Valentine’, waarvoor ze in 2010 een Golden Globe en een Oscarnominatie voor Beste Actrice ontving. Een jaar later speelde ze Marilyn Monroe in Simon Curtis’ biopic ‘My Week with Marilyn’. In 2013 werd ze gecast in de Disney-blockbuster ‘The Fantastic World of Oz’ van Sam Raimi, als de heks Glinda. Andere hoogtepunten zijn haar memorabele optreden in Kenneth Lonergans aangrijpend drama ‘Manchester by the Sea’ (2016) en haar rol in  ‘The Greatest Showman’ in 2017. 

Williams kan dus terugkijken op een succesvolle carrière van onafhankelijke films en kaskrakers. Een alom geprezen carrière met niet minder dan vier Oscarnominaties voor ‘Brokeback Mountain’, ‘Blue Valentine’, ‘My Week with Marilyn’ en ‘Manchester by the Sea’. Haar meest recente filmrol in Steven Spielbergs ‘The Fabelmans’ (op 22 februari in de bioscoop) wordt eveneens bejubeld. Wat heeft ze nu weer voor ons in petto?

De hele 'Dawson'-serie is nu beschikbaar in de Prime Video-catalogus, die je kunt streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over de functie vind je hier.

Lees verder:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top