Eddy Planckaert is "what you see is what you get" in 'De Laatste 100 Uur'

Films | Toegegeven, met een openhartige gast als Eddy Planckaert is het niet moeilijk om een interview van een uur te maken. De voormalige wielrenner en manusje-van-alles doet zijn verhaal aan Luk Allo in 'De Laatste 100 Uur op Pickx+. Bij elke gast zoeken we uit of er tekenen aan de wand waren voor hun carrière en wat hun belangrijkste levensles is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij Eddy Planckaert zit het wielrennen in het bloed. Hij stamt uit een familie van wielrenners, onder meer met ploegdirecteur Walter Planckaert en voormalige wielrenner Willy Planckaert. Naast zijn broers is ook Francesco, zijn zoon, een tijdlang actief geweest in de wielersport. Eddy heeft in zijn wielercarrière hoogte- maar ook diepepunten gekend. Tot zijn grootste wapenfeiten rekenen we onder meer zijn zeges in de Ronde van Vlaanderen (1988) en Parijs-Roubaix (1990) en het behalen van de groene trui in de Ronde van Frankrijk (1988).

Een eerste dieptepunt kende hij toen hij in 1988 - volgens zijn ploegarts - een antigriepmiddel innam en vervolgens positief testte op het verboden middel codeïne tijdens de wedstrijd Dwars door België. Vanwege het positieve testresultaat moest hij zijn zege in de wedstrijd afgeven. Nadat hij in 1991 op doktersbevel moest stoppen wegens een dubbele hernia, probeerde hij diverse stielen uit, waaronder het uitbaten van een houtzagerij in Litouwen en Polen. Deze twee ondernemingen draaiden uit op een mislukking.

Maar zoals men wel eens zegt, betekent ongeluk in het spel geluk in de liefde. Eddy is gezegend met een warme familie, dat kon je enkele seizoenen lang zien in 'De Planckaerts' op VTM. In deze realityreeks volgden de camera's het wel en wee van het gezin, dat in een huisje in de bossen van de Ardennen woont. Later proberen ze nog een kasteel in Frankrijk te restaureren in de opvolgreeks 'Château Planckaert' op Eén. De volledige reeks is een kijkcijfersucces met steevast meer dan 1 miljoen Vlaamse kijkers per aflevering.

Teken aan de wand

Je zou kunnen zeggen dat Eddy Planckaert in de wieg was gelegd voor wielrenner. Waar sommigen in hun jeugd ontdekken wat ze hun hele leven willen doen, kreeg Eddy letterlijk de wielerpassie met de paplepel ingegoten. Hij werd in 1958 in een warm nest geboren, vertelt hij zelf over zijn prille jeugd. "Ik was het vijfde kind van de familie. (...) Ik werd geboren toen mijn broer Willy al 14 jaar was. Hij begon toen juist met zijn wielercarrière. Ik heb niets anders geweten dan dat de koers deel van mijn leven was."

De sfeer die er rond een wedstrijd hing, was voor Eddy ook een belangrijke motivatie om wielrenner te worden. "Je gaat mee naar de koers met je broers en je ziet dat de supporters gelukkig zijn als hun favoriet wint. Je ziet dat de winnaar op een piëdestal wordt gezet. Zo werd mijn broer Willy door het hele dorp in Nevele gevierd als een vedette. Dan sta je als klein mannetje te kijken en te dromen dat je zelf die zege behaalt. Ik heb trouwens niet gewacht tot ik groot was, ik was al op mijn drie jaar bezig op mijn fietsje", aldus Eddy.

De levensles

Tijdens zijn zakelijk en persoonlijk failissement in 2001 ontdekte Eddy dat je in nood je echte vrienden leert kennen. In het interview met Luk Alloo schat hij dat "95 procent van de vrienden mij toen liet vallen". "En dan leer je de mensen kennen die je écht graag zien", vervolgt hij. Zo is er bijvoorbeeld Radio2-presentator Luc Verschueren, waarvan hij zegt "dat hij het niet graag zal horen dat ik hierover spreek". Eddy zal nooit vergeten hoe Verschueren Eddy uitnodigde in zijn radioshow om te vertellen over zijn leven. "Na de uitzending gaf hij mij een envelopje met 10.000 frank in. Dàt zijn dingen die je nooit vergeet. (...) Op zulke momenten komen er mensen boven water waarvan je niet zou verwachten dat ze jouw kameraden zijn. Het leven zit raar in elkaar."

'De Laatste 100 Uur’ is op woensdag exclusief te zien op Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

Lees hier ons interview met Luk Alloo over 'De Laatste 100 Uur'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top