One day, one goal: Mario Stanic jongleert zich naar fenomenaal doelpunt

Premier League | Mario Stanic is in België geen onbekende naam. De Kroaat maakte in het seizoen 1995-1996 furore bij Club Brugge. In 2000 speelde hij voor het Engelse Chelsea en Stanic speelde zich daar in de kijker met een fenomenaal doelpunt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mario Stanic kende een mooie carrière. De Kroaat, die in 1977 het levenslicht zag in Sarajevo, begon zijn carrière in zijn geboortestad. Toen de oorlog in Joegoslavië uitbrak trok hij naar het Kroatische Zagreb, dat later als Dinamo Zagreb door het leven ging. In 1993 verkaste hij naar het Spaanse Sporting Gijon om een jaar later bij de Portugese topclub Benfica te belanden. Stanic bleef ook daar maar een jaar en in 1995 werd Club Brugge zijn volgende bestemming.

De transfer van Stanic was een voltreffer voor de Bruggelingen. Blauw-zwart won de landstitel en Stanic trof in totaal 29 keer raak. Met 20 goals in de Belgische competitie kroonde hij zich tot topschutter. De aanvaller speelde zich daardoor in de kijker en na een seizoen – plus een aantal matchen in zijn tweede jaar – versierde hij een transfer naar het Italiaanse Parma. Daar bleef Stanic eindelijk wat langer plakken, want hij kwam vier jaar uit voor de Italiaanse club.

Fantastisch debuut

Toen kwam Chelsea aankloppen. Zij betaalden indertijd 8,4 miljoen euro aan Parma. Bij zijn debuut wist Stanic meteen de harten te veroveren van de fans. Stanic startte in de basis en bij een 2-1-tussenstand in het voordeel van The Blues ontbond hij zijn duivels. 

Stanic kreeg de bal aangespeeld door Denis Wise en de Kroaat controleerde de bal niet bijster goed, waardoor die de lucht inging. Stanic kreeg echter de ingeving om al jonglerend richting doel te gaan en wanneer het moment volgens hem ideaal was, nam hij de bal op de slof. De thuisfans zagen dat Stanic het leer perfect raakte en de bal belandde onhoudbaar in de rechterbovenhoek. Hij zou nadien nog een doelpunt scoren en Chelsea won de match uiteindelijk met 4-2.

Moeilijker vervolg

Stanic kende een fantastisch begin van zijn carrière bij Chelsea, maar nadien verging het hem toch minder goed. De ex-speler van Club Brugge kon de hoge verwachtingen niet inlossen en zijn twee goals tegen West Ham United zouden zelfs zijn enige twee treffers van het seizoen worden. Door blessures was hij ook regelmatig buiten strijd.

Stanic werd er vooral gebruikt als een flankspeler en de jaren nadien ging het ook niet al te best. De international, die in 1998 met Kroatië knap derde werd op het WK, scoorde uiteindelijk 10 keer in 80 matchen voor Chelsea. In 2004 besloot hij om op amper 32-jarige leeftijd vanwege blessureleed de schoenen aan de haak te hangen.

Fan van deze reeks? Herbekijk dan de technisch perfect uitgevoerde treffer van Adrian Ilie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top