Hulde aan filmdiva Audrey Hepburn, die dertig jaar geleden overleed

Films | Dag op dag dertig jaar geleden blies één van de grootste filmdiva’s aller tijden haar laatste adem uit: Audrey Hepburn. Pickx brengt een ode aan de grande dame van de cinema.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Legendarische actrice, Hollywood- en stijlicoon, Unicef-ambassadrice, danseres… Audrey Hepburn boekte grote successen in alles wat ze deed en geldt dan ook als één van de grootste beroemdheden van de 20ste eeuw. De Britse actrice met Belgische achtergrond – ze werd namelijk geboren in de Brusselse gemeente Elsene, waar ze ook een standbeeld kreeg – acteerde een rijk palmares bijeen.

Haar echte naam was Edda van Heemstra Hepburn-Ruston. Haar moeder was een Nederlandse. Hepburn bracht enkele jaren van haar jeugd door in Nederland, toen onder Duitse bezetting. Na de oorlog begon ze met modellenwerk en groeide in de decennia daarna uit tot een van de beroemdste actrices ter wereld.

Na enkele rollen op Broadway kaapte ze met haar eerste grote Hollywoodrol in ‘Roman Holiday’ meteen een Oscar voor beste actrice weg. Hepburn werd een publiekslieveling en schitterde nog in tal van klassiekers, waaronder ‘War and Peace’, ‘Breakfast at Tiffany’s’, ‘Charade’ en ‘My Fair Lady’. Naast haar Oscar voor ‘Roman Holiday’ werd ze tussen 1955 en 1968 nog vier keer genomineerd voor een Oscar. Ze won ook postuum een Emmy voor haar werk in de tv-serie ‘Gardens of the World with Audrey Hepburn’, waarin ze de mooiste tuinen ter wereld bezoekt.

‘Roman Holiday’ (1953)

Van al haar films staat ‘Roman Holiday’ het hoogst aangeschreven op de online filmdatabase IMDb. De romcom draait rond Ann (Hepburn), een prinses die gebukt gaat onder strenge regels en nooit een moment van vrijheid heeft voor zichzelf. Ze besluit te ontsnappen tijdens een vakantie naar Rome, waar ze Joe Bradley (Gregory Peck) ontmoet, een journalist die aardig voor haar is. Ze doet zich voor als student, maar de verslaggever ontmaskert haar en probeert de prinses een primeur te ontfutselen. Het enige probleem is dat hij voor haar charmes valt... ‘Roman Holiday’ werd in 1954 bekroond met drie Oscars.

‘Breakfast at Tiffany's’ (1961)

Eén van haar beroemdste rollen is wellicht die in ‘Breakfast at Tiffany's’, waarin Hepburn in de huid kruipt van Holly Golightly, een jonge vrouw in New York die ervan droomt de ware liefde te vinden bij een rijke man. Haar leven draait om weemoedig window shoppen bij Tiffany’s, het bezoeken van een gangster in de gevangenis en dineren in chique restaurants met oude mannen. Al snel ontmoet ze Paul Varjak, een gefrustreerde schrijver die in haar gebouw woont. Hij valt voor Holly’s charmes, maar zij denkt al liefde (en geld) te hebben gevonden bij een Braziliaanse miljardair, José De Silva Perreira.

Ook ‘Breakfast at Tiffany's’, geregisseerd door Blake Edwards, werd bekroond met Oscars. Twee, meer bepaald. Hepburn werd opnieuw genomineerd in de categorie ‘beste actrice’, maar kon die nominatie deze keer niet verzilveren.

‘Charade’ (1963)

Ook ‘Charade’ uit 1963 eindigt steevast hoog in lijstjes van ‘beste rollen van Audrey Hepburn’. De film draait rond Regina Lambert (Hepburn), een Amerikaanse vrouw die tijdens een skivakantie verliefd wordt op een vrijgezelle man. Bij haar terugkeer in Parijs ontdekt ze dat haar man is vermoord. Later onthult CIA-agent Hamilton Bartholomew dat het slachtoffer tijdens de oorlog 250.000 dollar had verduisterd. Regina raakt verstrikt in het schandaal en wordt achtervolgd door verschillende mannen op zoek naar het geld, waar ze niets van afweet. De rol van Hepburn werd in 1965 bekroond met een BAFTA voor ‘beste Britse actrice’.

‘My Fair Lady’ (1964)

Een laatste must see: ‘My Fair Lady’ uit 1964. Het musicaldrama van George Cukor, gebaseerd op het toneelstuk ‘Pygmalion’ (1912) van George Bernard Shaw, speelt zich af in het Londen van 1912. Een professor in de fonetiek gaat naar Covent Garden waar hij Eliza Doolittle (Hepburn), een gewone bloemenverkoopster, ontmoet. Hij raakt betoverd door haar charmes en besluit om van de vrouw uit de lagere sociale klasse een gedistingeerde dame te maken door haar vlekkeloos Engels en de etiquette van de hogere kringen aan te leren. Tijdens het proces raakt Eliza zodanig geëmancipeerd dat ze niet langer afhankelijk wil zijn van Higgins en haar eigen weg opgaat.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top