One day, one goal: Scott Nisbet vloert Dany Verlinden met mislukte voorzet in Champions League-duel

UEFA Champions League |

Het seizoen 1992-1993 ging de annalen van het voetbal in als het jaar van de eerste Champions League-editie. Club Brugge schopte het toen tot de laatste acht. Midden maart 1993 maakte blauw-zwart de verplaatsing naar Glasgow om er Rangers partij te geven. 20 minuten voor tijd trok Scott Nisbet de zege over de streep voor de thuisploeg door Dany Verlinden te verrassen met een mislukte voorzet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anders dan nu vonden er eerst twee knock-outrondes plaats op het Kampioenenbal, alvorens in een groepsfase met twee keer vier teams uit te vechten wie er doorging naar de finale. Club overleefde die eerste twee rondes tegen respectievelijk het Israëlische Maccabi Tel Aviv en het Oostenrijkse Austria Wenen.

Vervolgens werden de Bruggelingen onderverdeeld in groep A samen met het Franse Marseille, het Schotse Rangers en het Russische CSKA Moskou. Zes speeldagen moesten toen uitmaken wie er zou doorstoten naar de eindstrijd. Op de vierde speeldag gingen de West-Vlamingen op bezoek bij Rangers.

Toevalstreffer

Exact twee weken eerder hadden de Schotten een punt gesprokkeld op Olympia (1-1). Ook op Ibrox stond het tot zo’n 20 minuten voor tijd 1-1, tot er zich een bizar tafereel voordeed. Nisbet zag zijn voorzet afwijken op een Brugs been en schijnbaar ongevaarlijk richting penaltypunt waaien. Verlinden leek makkelijk te kunnen pakken, tot de doelman zich flagrant verkeek en de bal pardoes in doel waaide. De toevalstreffer leidde tot een 2-1 overwinning voor de gastheer.

Toch zouden beide ploegen naast een finaleplaats grijpen. Marseille eindigde als eerste in de poule met 9 punten, voor Rangers (8) en Club (5). CSKA sloot de rij met 2 punten. Op dat moment leverde een zege overigens nog 2 in plaats van 3 punten op.

In de finale kroonde Marseille zich in het Duitse München uiteindelijk tot eerste eindwinnaar door de Italianen van AC Milan met 1-0 af te houden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top