One day, one goal: Adrien Ilie trapt het WK van Roemenië perfect af

Voetbal | In deze rubriek trekken we deze keer naar Frankrijk. In 1998 wonnen Les Bleus het WK in eigen land, maar we richten onze pijlen ditmaal op Roemenië. Daar speelde Adrian Ilie zich tijdens dat toernooi in de kijker.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roemenië plaatste zich in 1998 voor de zevende keer voor een WK, het laatste dat ze tot op heden afwerkten. Bondscoach Anghel Iordanescu had toen een team met levende legende Gheorghe Hagi in de rangen. In 1994 maakte Roemenië nog indruk door de kwartfinales te halen in de Verenigde Staten. Dat is nog steeds de beste prestatie ooit van Roemenië op een wereldbeker.

Prachtig doelpunt

In Frankrijk lootte Roemenië Colombia, Engeland en Tunesië. De spelers hadden een deal afgesloten met hun coach. "Tijdens een gesprek voor onze eerste wedstrijd tegen Colombia vroegen we meneer Iordanescu of hij klaar was om zijn hoofd kaal te scheren in geval van kwalificatie na de eerste twee wedstrijden. Toen hij dit accepteerde, besloten we dat als hij dat deed, we ons haar zouden verven. Maar eerst moesten we Colombia en Engeland verslaan", vertelde Adrian Ilie in 2018 aan Vice.

In de eerste partij was Colombia de tegenstander en het was Ilie die voor de nipte zege zorgde. In de extra tijd van de eerste helft kreeg de aanvaller na een hakje van Hagi het leer aangespeeld. Ilie dribbelde een tegenstrever en hij wist met een mooie subtiele baltoets de Colombiaanse doelman kansloos achter te laten. Een bijzonder knap technisch uitgevoerde actie van Ilie.

Overmoed?

Enkele dagen later nam Roemenië het op tegen Engeland en die partij werd met 2-1 gewonnen. Daardoor verzekerden ze zich na twee wedstrijden van een plaats in de achtste finales. In de laatste groepswedstrijd tegen Tunesië, die op 1-1 eindigde, verschenen de spelers allemaal met geblondeerd haar. In de volgende ronde wachtte Kroatië. "De spelers dachten dat ze op vakantie waren. We hadden een beetje geluk tegen Tunesië, voordat we onszelf belachelijk maakten tegen Kroatië", zei commentator Emil Gradinescu tijdens het WK.

En inderdaad, Roemenië werd door Kroatië uit het toernooi gekegeld na een doelpunt van Davor Šuker. Voor Adrian Ilie bleek het WK het ideale podium om zich in de kijker te spelen. Hij werd Roemeens voetballer van het jaar en versierde een transfer naar Valencia. De aanvaller speelde er twee Champions League-finales en werd in 2002 met Valencia Spaans kampioen.

Fan van deze reeks? Herbeleef dan hoe Costinha Manchester United een stevige kater bezorgde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top