Coely, van de comeback tot misschien de derde MIA

Muziek | In 2018 ging rapster/zangeres Coely naar huis met twee MIA’s, in de categorieën Solo Vrouw en Urban – die laatste werd voor de eerste keer ooit uitgereikt. Sindsdien legde ze, zowel muzikaal als op persoonlijk vlak, een lange weg af en dit jaar werd ze opnieuw genomineerd, in de categorie Hiphop. Tijd om even terug te blikken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het grote publiek leerde Coely al in 2012 kennen toen haar lied ‘Ain’t Chasing Pavements’ heel wat airplay kreeg op de radio. Dat jaar bracht de nog piepjonge zangeres het lied ook op de Radio 1 Sessies. De zangeres schopte het met haar eerste EP in 2013 tot de voorprogramma’s van Kanye West, Nas en Kendrick Lamar en won de Red Bull Elektropedia Award voor Breakthrough Artist. Het eerste album verscheen in 2017 met de naam ‘Different Waters’ en werd opnieuw een schot in de roos. Nummers als ‘Don’t Care’ en ‘Celebrate’ werden grijs gedraaid en leverden Coely twee MIA’s op, naast een plekje op nationale én internationale podia. Denk maar aan haar optreden op het Britse Glastonbury.

Maar dan werd het ineens stil rond de zangeres. De razendsnel bloeiende carrière moest even on hold gezet worden, want nadat haar moeder een hersenbloeding kreeg, moest zij instaan voor de zorg voor haar broers. Ineens moest de artieste gedwongen een moederrol opnemen. Ze sprak er pas nadien openhartig over in een interview met De Standaard. “Een tijdlang moest ik zelf mama zijn, maar ik verwaarloosde mezelf daardoor. Ik zette een blij gezicht op, maar wist niet hoe ik mezelf op de eerste plaats moest zetten. Het was een strijd, maar ik was gelukkig nooit alleen”, zei ze.

2019 zag er een pak beter uit. In dat jaar begon ze naar eigen zeggen het leven te omarmen. Ze kocht een huis en trouwde. Toen de coronacrisis aanbrak, verwelkomde ze de rust die de lockdown met zich meebracht. In de zomer van 2021 kondigde ze de geboorte van haar zoontje aan.

Concurrentie

Met een nieuwe blik op het leven was het tijd voor een comeback. “Ik merk dat ik geen fuck meer geef om wat mensen van mij denken”, zei ze over haar nieuwe levensvisie. “Vind je me leuk? Goed. Vind je me niet leuk? Ook goed. Dat kind is mijn grootste zorg, en verder wil ik vooral muziek blijven maken en fun hebben.” Met die gevleugelde woorden lanceerde ze ‘Run It Up’. “I’m back, back like I never left”, zingt ze daarop vol zelfvertrouwen. In opvolger ‘Alive’ heeft ze het over haar nieuwe levensvreugde en haar wedergeboorte. Een voorbode voor een nieuw album? Dat weten we nog niet. Coely doet het tegenwoordig op haar eigen tempo. Dat we daardoor iets langer in het duister tasten over nieuwe muziek, nemen we er graag bij.

In 2022 schuimde Coely weer de fastivalterreinen af. Zo was ze te zien op Pukkelpop, de Lokerse Feesten en Cactusfestival. Binnenkort speelt ze in de Ancienne Belgique en in De Roma. Die laatste zaal is intussen zowat haar achtertuin, maar thuismatch of niet, Coely kan elk podium de baas. Zoals ze intussen al talloze keren bewees, is een optreden van haar een bucketlistervaring. Je moet het gezien hebben om het te geloven.

Op de MIA’s krijgt Coely stevige concurrentie van blackwave., STIKSTOF en Zwangere Guy. Een overwinning zou een kers op de taart van de veelgeprezen comeback zijn, en wat ons betreft helemaal verdiend.

Volg de uitreiking van de MIA's op 26 januari live op Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top