‘Alice in Borderland’: de verschillen tussen de serie en de manga

Series |

Sinds de release op 22 december heeft het tweede seizoen van ‘Alice in Borderland’ alle records gebroken. Het is de meest bekeken Japanse serie ter wereld geworden op Netflix. De serie wordt vergeleken met ‘Squid Game’ vanwege de dodelijke en sadistische spelletjes, en is een bewerking van de gelijknamige manga-strip. Pickx belicht de belangrijkste verschillen tussen de serie en de originele stripreeks.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor wie nog niet vertrouwd is met ‘Alice in Borderland’: het verhaal volgt Ryohei Arisu (Kento Yamazaki) en zijn vrienden, die professioneel en emotioneel een beetje de weg kwijt zijn. Ze worden op mysterieuze wijze getransporteerd naar een parallel universum, waar ze in een andere versie van Tokio terechtkomen. Daar moeten ze het tegen elkaar opnemen in een serie dodelijke spelletjes, georganiseerd door een onbekende kracht.

De serie is een bewerking van de gelijknamige manga van Haro Aso, die tussen 2010 en 2016 werd gepubliceerd in Shônen Sunday magazines. Tussen 2013 en 2017 werden de manga’s ook in Frankrijk uitgegeven door Delcourt, in 18 delen. Op 10 december 2020 bracht Netflix het eerste seizoen van ‘Alice in Borderland’ uit, niet geanimeerd maar in live-action. De succeshit kende niet hetzelfde monstersucces als ‘Squid Game’, maar het was wel net dié Koreaanse serie fans van het genre naar ‘Alice in Borderland’ leidde.

De aankomst in Borderland

De serie en de manga verschillen op een aantal punten. Zo gaat het niet meer om middelbare scholieren, maar om twintigers die zich middenin een existentiële crisis bevinden: een werkloze jongeman, een uitgebluste kantoormedewerker en een barman die op het punt staat om ontslagen te worden. Geen van hen voelt zich op zijn plaats in het beroepsleven, en ze vinden dan ook alleen troost bij elkaar.

In de manga komen de drie vrienden aan in de Borderland-wereld na een hevig vuurwerk tijdens het wachten op hun trein. De serie, geregisseerd door Shinsuke Sato, herneemt het idee van het treinstation en het vuurwerk, maar op een andere manier. De drie jongvolwassenen veroorzaken  een ongeval aan het station Shibuya in de Japanse hoofdstad en vluchten samen voor de politie. Tegelijkertijd is er een vuurwerk, en de drie verbergen zich in het toilet van het station. Plotseling is er een stroomstoring en een grote stilte. De hoofdpersonages komen uit hun schuilplaats en ontdekken een andere wereld: het Borderland, of het ‘grensgebied’.

De Borderland-spelletjes

Zodra ze in deze vreemde wereld aankomen, worden Arisu en zijn vrienden meteen in het diepe gegooid en moeten ze een spel spelen waaruit al snel blijkt dat ze hier niet voor hun plezier zijn. Doen ze dat niet, dan worden ze gedood door een rode laserstraal uit de lucht. De kleinste fout is fataal. Dus moeten ze vechten om te overleven. Met zijn kennis van videospelletjes liet Arisu in het eerste seizoen al behoorlijk wat vindingrijkheid zien. Door te proberen iedereen te redden, riskeert hij veel. Helaas is hij slechts een pion in het plan van een onbekende macht…

In vergelijking met de manga zijn twee passages volledig nieuw in de serie: “Hunting Competition” (Spel 6) en “Bingo in a Match Factory” (Spel 8). De andere spellen zijn ofwel rechtstreeks uit de strip overgenomen, met wat kleine aanpassingen, ofwel drastisch aangepaste versies van gebeurtenissen uit de manga. “Hunting Competition” en “Bingo in a Match Factory” zijn daarentegen compleet verzonnen door de makers van de serie.

Het strand

Wanneer Arisu zijn twee kameraden op een verschrikkelijke manier verliest, heeft hij geen tijd om te rouwen. Om te overleven moet hij blijven spelen en een visum zien te pakken krijgen. Elke keer dat hij wint, krijgt hij een pauze en een kaart om aan zijn verzameling toe te voegen. Zo ontmoet hij een jonge vrouw genaamd Usagi (Tao Tsuchiya). Ze komen het bestaan te weten van een plek, bijgenaamd ‘The Beach’, waar de antwoorden op hun vragen te vinden zijn. Wanneer ze die plek bereiken, ontdekken ze tot hun verbazing dat de organisatie is gevestigd in een oud verlaten hotel. Veel van de deelnemers hebben zijn terechtgekomen in dit vredige oord, waar ze drinken en feesten tot hun visum verloopt. Hoewel het op het eerste gezicht een vakantie lijkt, blijkt de realiteit veel ingewikkelder

In de serie komen onze hoofdpersonages heel laat aan op deze plaats. De manga wijdt daarentegen veel meer hoofdstukken aan het strand, en gaat ook meer in detail. Terwijl de oase snel in een nachtmerrie verandert, ontdekt Arisu het hoofdkwartier van de spelleiders.

Uiteindelijk zijn er relatief weinig verschillen tussen de strip en de serie. Dit is de meest getrouwe bewerking van een manga in de afgelopen jaren. Alleen details veranderen – waarschijnlijk om kosten te besparen in een dure live-action productie. Het verhaal wordt gerespecteerd, maar wordt aan een ander ritme verteld. Het valt nog te bezien of het tweede seizoen even trouw blijft aan het bronmateriaal.

Ontdek beide seizoenen van ‘Alice in Borderland’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top