Holland Taylor op tram acht: dit zijn de glansrollen van de Hollywooddiva

Series | Holland Taylor blaast vandaag tachtig kaarsjes uit. De Amerikaanse actrice doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar de Hollywoodster – die in 2001 schitterde naast Reese Witherspoon in ‘Legally Blonde’ – heeft in haar lange carrière wel degelijk een rijk cv bijeen geacteerd. Pickx frist je geheugen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Legally Blonde (2001)

Elle Woods (Reese Witherspoon) is het modebewuste hoofd van de vrouwelijke studentenvereniging. Wanneer ze door haar vriendje gedumpt wordt, besluit ze hem te volgen naar de rechtenfaculteit. En het is daar dat ze tot het besef komt dat ze veel meer te bieden heeft dan louter haar in het oog springend uiterlijk.

In de iconische Amerikaanse komedie, genomineerd voor twee Golden Globes (voor beste film en beste actrice), dwingt Holland Taylors personage professor Elspeth Stromwell Elle tot zelfreflectie met de gevleugelde woorden: “Als je je leven laat verpesten door één stomme rotzak, ben je niet het meisje dat ik dacht dat je was.”

Legally Blonde’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Truman Show (1998)

Wat als reality-tv tot het uiterste gedreven wordt en een man zonder dat hij het weet al sinds zijn geboorte gevolgd wordt door camera’s? Wat als die man in een vals dorp woont, waar iedereen die hem dagelijks aanspreekt een acteur is en alles, van zijn huis tot zijn werk, eigenlijk een decor is? En wat als die man op een dag beseft dat zijn hele leven een geënsceneerde toneelopvoering is, voor het vermaak van miljoenen tv-kijkers wereldwijd? Dat is wat de film ‘The Truman Show’, met Jim Carrey in de hoofdrol, onderzoekt.

‘The Truman Show’ is een intussen legendarisch geworden comedy-drama dat vragen opwerpt over wat het betekent om vrij te zijn en hoe ver we kunnen gaan met de mediatisering van gewone stervelingen. Maar boven alles is de film vooral een feelgoodverhaal over een man die de teugels van zijn leven in eigen handen neemt. We zien Jim Carrey in één van zijn beste acteerprestaties naast acteurs als Ed Harris en Laura Linney. Holland Taylor kroop in de huid van Trumans valse 'moeder'.

The Truman Show’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Practice (1998–2003)

Taylor won in 1999 de Emmy voor ‘beste bijrol in een dramaserie’ voor haar rol van rechter Roberta Kittleson in deze advocatenserie. Ze speelde die rol in 29 afleveringen van de serie, die in totaal 168 afleveringen lang liep op zender ABC.

In ‘The Practice’ volgt de kijker het wel en wee van het advocatenkantoor van Robert Donnell en partners. Conflicten tussen juridische ethiek en persoonlijke moraal was een vaak terugkerend thema in de serie, die opgevolgd werd door ‘Boston Legal’. Die spin-offserie liep vijf seizoenen, van 2004 tot 2008.         

Two and a Half Men (2003-2015)

‘Two and a Half Men’ staat te boek als een van de populairste sitcoms aller tijden. Van 2003 tot 2015 liep de show 12 seizoenen lang op zender CBS. De hoofdrollen waren voor Charlie Sheen en Jon Cryer. Sheen werd in de laatste seizoenen vervangen door Ashton Kutcher. De reeks gaat over twee volwassen broers die samenwonen in Malibu met de zoon van één van hen.

Aanvankelijk speelde Blythe Danner de rol van Evelyn Harper, de matriarch van de familie en een rijke makelaar in Los Angeles, die het bed deelt met zowel mannen als vrouwen. Later werd Danner vervangen door Holland Taylor, die genomineerd werd voor vier Emmy’s voor haar rol in de sitcom.

The Naked Truth (1995-1998)

Nora Wilde (Téa Leoni), een voor de Pulitzerprijs genomineerde fotografe, scheidt van haar rijke, flirtende echtgenoot Leland Banks en vraagt bij de schikking niets anders dan het gebruik van haar meisjesnaam. Ze vindt een job bij The Comet, een roddelblad dat geleid wordt door de meedogenloze Camilla Dane (Holland Taylor). Aanvankelijk vindt Nora het weerzinwekkend hoe diep ze moet zinken voor haar nieuw werk – ze belandt in vernederende situaties zoals het stelen van de urine van Anna Nicole Smith om een zwangerschapstest uit te voeren en het onderzoeken van het riool op gemuteerde alligators – maar al snel begint ze zich thuis te voelen.

Taylor was één van de weinige castleden die in alle drie de seizoenen van de sitcom meespeelde, ondanks verschillende aanpassingen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top