Björn Soenens over overwachte afritten in 'De Laatste 100 Uur'

Series | Of het in de sterren geschreven stond dat Björn Soenens journalist zou worden voor de VRT? Daar hoef je niet aan te twijfelen. Hij doet zijn verhaal aan Luk Alloo in ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+, en bij elke gast zoeken we uit of er tekenen aan de wand waren voor hun carrière en wat hun belangrijkste levensles is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Redacteur, journalist, auteur, Amerikakenner en correspondent Björn Soenens is intussen 54. Hij begon zijn carrière bij de VRT in 1991 en bereikte er zowat alles dat er te bereiken valt. Na een jaartje bij Radio 2 West-Vlaanderen werd hij nationaal reporter bij de afdeling radionieuws en -duiding. Later stapte hij naar ‘Het Journaal’, ‘Terzake’ en ‘Koppen’ en nog later terug naar ‘Het Journaal’, deze keer als eindredacteur, chef algemene verslaggeving, chef nieuws en chef buitenland. In 2013 werd hij aangesteld als hoofdredacteur. Maar daar kwam in 2016 een einde aan toen hij tonnen kritiek te slikken kreeg. Onterecht, vindt Björn nog steeds. Hij nam nooit een blad voor de mond, ook als dat hem in woelig water bracht. En ook als zijn uitspraken verkeerd geïnterpreteerd werden.

Hij werd in die tijd ook de vaste Amerikawatcher van de VRT en maakte prijzenwinnende documentaires en schreef boeken over het land. Na zijn periode als hoofdredacteur leek een positie als Amerikacorrespondent dan ook een logische stap. “Weggepromoveerd” of “gevlucht”, dachten velen, maar niets is minder waar. “Ze dachten dat ik me wilde wegsteken, maar sindsdien kom ik net méér in beeld”, zegt hij in de studio van Pickx+ aan Luk Alloo.

Tekenen aan de wand

Waarom Björn per se journalist wilde worden bij de VRT? “There was never another option”, zegt hij. Al sinds zijn kindertijd wist hij exact wat hij wilde. Als elfjarige schreef Björn al een brief aan het kindermagazine Zonnestraal, met daarin een vraag aan nieuwsanker Martine Tanghe. “Wat moet ik doen om ook anker te worden?” Een antwoord kreeg hij nooit, maar die droom stierf niet uit. Hij werd uiteindelijk zelfs even de baas van Martine, maar nieuwslezer is nu net een van de weinige jobs die hij nooit uitoefende bij de VRT.

Zijn vader offerde veel op voor hem, maar wilde ook dat hij zou presteren. Als hij geslaagd was voor zijn testen, wilde zijn vader weten of hij ook de beste score had van de klas. De drang om uit te blinken was er dus in gebakken, en hij schuwde het harde werk niet. Die werkethiek, ambitie zonder ellebogenwerk, bracht hem waar hij nu is.

De levensles

De levensles van Björn is met een metafoor samen te vatten. “Het leven is niet alleen keuzes maken”, zegt hij in ‘De Laatste 100 Uur’. “Je zit op een weg, en er is een afrit. En soms zeg je: ‘we zullen eens die afrit nemen. Er zou iets te zien zijn, maar ik ken het niet.’ En je ziet iets. Achter elke bocht ontdek je wat.” Wees benieuwd naar wat er achter die afrit te zien is, en dan zal alles wel in zijn plooi vallen, net zoals dat voor Björn is gebeurd.

'De Laatste 100 Uur’ is op woensdag te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx

Lees hier ons interview met Luk Alloo over 'De Laatste 100 Uur'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top