Waarom de Netflix-reboot van ‘Queer Eye’ beter is dan het origineel

Series | De bejubelde Amerikaanse Netflix-serie ‘Queer Eye’, goed voor tien Emmy’s, zit inmiddels al aan seizoen 6 en maakt zich ook op voor een 7de. Maar wat maakt deze realityserie, een reboot van de gelijknamige reeks die van 2003 tot en met 2007 op tv te zien was, beter dan het origineel? Pickx zoekt het voor je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Queer Eye’, het zesde seizoen van de populaire hitserie is sinds 31 december op Netflix te zien, volgt vijf homoseksuele make-overexperts die telkens iemand helpen om zijn levensstijl onder handen te nemen om zo meer voldoening in het leven leven te krijgen. Zo geven de experts Antoni Porowski, Bobby Berk, Jonathan Van Ness, Karamo Brown en Tan France, of de Fab 5, telkens tips aan de deelnemers om zich beter te kleden, op drank en voeding te letten en uiteindelijk beter voor zichzelf te zorgen.

Meer diversiteit

De originele ‘Queer Eye for the Straight Guy’ ging in 2003 in première. De reboot wijkt niet veel af van dat baanbrekende programma, al heeft het zich wel aangepast aan de genderrevolutie die in de twintig jaar sinds de première van de oorspronkelijke serie heeft plaatsgevonden. Zo zijn de experts er niet alleen meer op uit om alleen de hetero’s van de wereld te veranderen. De Fab 5 hebben bijvoorbeeld zowel homo’s, lesbiennes als transmannen en hetero’s met raad en daad bijgestaan en zelfs een brandweerkazerne opgeknapt.

In het origineel kwamen vaak ook enkel maar blanke hetero’s aan bod. De reboot zet zich meer in op diversiteit, en dat niet alleen binnen de Fab 5 maar ook de ‘helden’ die ze elke weet met tips bijstaan.

Conservatieve Texas

Ook qua locatie is de nieuwe ‘Queer Eye’ een stuk meer divers. Terwijl de originele serie in New York City en de omliggende voorsteden werd gefilmd, trekken de make-overexperts in de nieuwe reeks zowaar naar Texas, toch een meer conservatieve plek in vergelijking met metropool New York. De kans op gesprekken met andersdenkenden of mannen en vrouwen die misschien nog nooit queer mensen ontmoet hebben, is bijgevolg groter. Zo wordt er niet alleen een poging ondernomen om de verschillen te overbruggen, het geeft de reboot meteen ook meer pit.

De originele serie vertrok ook nogal snel vanuit het elan “we zijn hier, we zijn homo, wen er maar aan”. De reboot is daarvan afgestapt: de Fab 5 vechten niet langer voor tolerantie maar meer voor acceptatie, wat toch een wezenlijk verschil is. Ook steekt de reboot in vergelijking met het origineel minder de draak met stereotypen en heeft de serie in het algemeen een meer zalvende toon aangenomen.

Ontdek ‘Queer Eye S6’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top