De gok van Roberto Martinez: kan hij slagen bij Portugal?

Sport | Een kleine maand na zijn aftreden als coach van de meest succesvolle generatie Rode Duivels ooit, neemt Roberto Martinez officieel het stokje over als coach van Portugal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Portugal heeft een opvolger voor Fernando Santos gevonden. Daags nadat de Seleção das Quinas was uitgeschakeld in de kwartfinales van het WK 2022, werd de sinds 2014 aangestelde coach, winnaar van het EK 2016 en de allereerste Nations League, uit zijn functie ontheven – tot vreugde van fans en waarnemers, die genoeg hadden van een te defensief en weinig spectaculair spel ondanks de vele talenten. De Portugese voetbalbond nam vervolgens de tijd om zich te bezinnen en schaart zich nu achter de man die Portugal naar nieuwe hoogtes moet leiden op het EK in Duitsland: Roberto Martinez.


Publieke opinie twijfelt

Het is moeilijk te zeggen of onze voormalige bondscoach keuze nummer één was. Alvorens te kiezen voor de 49-jarige Spaanse coach werden ook verschillende andere beschikbare tactici gepolst, onder wie Zinedine Zidane, aldus L'Équipe. Uit een peiling van het dagblad A Bola blijkt dat de meerderheid van de Portugese fans, 75%, tegen de aanstelling van Martinez is. Het moet gezegd dat de Catalaanse coach, afgezien van een derde plaats op het WK 2018, nooit één titel heeft weten te winnen met de Belgische nationale ploeg, en dat met een nochtans Gouden Generatie.

De Portugese voetbalbond daarentegen moet gedacht hebben dat Martinez erin geslaagd is om een land als het onze jarenlang op de eerste plaats van de FIFA-ranglijst te houden. De voormalige Wigan-coach, waarmee hij in 2013 zijn enige FA Cup-titel won, heeft ook de cultuur van het winnen en het mooie spel naar ons koninkrijk gebracht. Afgezien van de laatste twee jaar, die meer dan stroef waren door het slomere spel van enkele sleutelspelers, heeft België het wereldvoetbal bijna gedomineerd en boezemde het (bijna) al z’n tegenstanders angst in.

Op het Iberisch schiereiland wordt vooral gepolijst spel verwacht met schitterende balbehandelaars als Bernardo Silva, João Félix en Bruno Fernandes. Roberto Martinez heeft bewezen dat hij zich heel goed kan aanpassen aan zijn spelersgroep en zou de optimale omstandigheden kunnen scheppen voor elke speler. Hoe zit het met Cristiano Ronaldo? De Belgen hebben mettertijd geleerd dat Martinez conservatief is en vooral respect heeft voor de verdiensten van zijn trouwe luitenants. CR7 en zijn verhouding tot de nieuwe gouden generatie zullen zeker een uitdaging vormen voor de Spanjaard. Maar als hij al dat schoon volk kan doen samenspelen, kan dat vonken opleveren.

Lees verder:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top