Djokovic zint op revanche in Australië

Sport | De eindfase van de Australian Open schiet op 16 januari uit de startblokken. Dit jaar zijn er geen coronabeperkingen: goed nieuws voor een zekere Novak Djokovic, die vorig jaar na een heuse soap niet aantrad op de Australische grandslam.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als er één tennisser is die de data van de Australian Open op zijn kalender heeft afgevinkt, is het Novak Djokovic wel. Vorig jaar bevond de Serviër zich in het middelpunt van een juridische strijd en mediastorm over zijn vaccinatiestatus. Vaccinatie was toen immers verplicht om het Australische grondgebied te betreden en aan het toernooi deel te nemen. Dit seizoen kan Djokovic gewoon meedoen. Hij is de te kloppen favoriet voor eindwinst en zal gemotiveerder zijn dan ooit.

Hij zal echter niet de enige zijn die aanspraak kan maken op de overwinning in de finale. De eeuwige Rafa Nadal zal er waarschijnlijk op gebrand zijn om zijn 23ste grandslam te winnen en wat afstand te nemen op de Serviër, die er momenteel 21 op zijn palmares heeft. Zijn landgenoot Carlos Alcaraz, de nummer één van de wereld, zal er niet bij zijn wegens een tijdens de training opgelopen blessure. Daniil Medvedev is wél op de afspraak, als underdog. Tot slot is ook Nick Kyrgios een schaduwfavoriet om in de gaten te houden; zijn wisselvallige vorm varieert vaak tussen uitzonderlijk goed en rotslecht.

Swiatek als opvolger van Barty?

Bij de vrouwen wordt het zoeken naar een opvolger voor Ashleigh Barty. De eerste Australische in 44 jaar die de Australian Open won, hield het voor bekeken in maart 2022. De halvefinalist van vorig jaar, maar vooral de winnaar van Roland Garros en de US Open, is de grote favoriet: de Poolse Iga Swiatek, de huidige nummer 1 van de wereld.

Achter haar wordt het een open strijd. Zal de Franse Caroline Garcia, die een geweldig einde van het seizoen kende, met hetzelfde elan aan 2023 kunnen beginnen? Let ook op de Tunesische Ons Jabeur, vorig jaar finalist in Frankrijk en de Verenigde Staten, die het afgelopen seizoen duidelijk een stap vooruit heeft gezet.

Wat kunnen we van de Belgen verwachten?

Aan Belgische zijde is David Goffin de enige man die rechtstreeks naar de eindronde gaat. De Luikenaar herwon vorig seizoen bij momenten zijn vertrouwen, maar was nog steeds inconsistent. Hij maakte verre van aanspraak op de status van reekshoofd en zou dus de eerste ronde al meteen een klepper kunnen treffen. De jonge Zizou Bergs zou de Belgische verrassing kunnen zijn, als hij de kwalificaties overleeft.

Bij de vrouwen zijn Elise Mertens, Alison Van Uytvanck, Maryna Zanevska en Ysaline Bonaventure onze vier vertegenwoordigers op de eindtabel. Mogen ze hopen op meer dan een figurantenrol? Elise Mertens heeft in het verleden bewezen dat ze daartoe in staat is. Het valt nog te bezien of ze haar spelniveau kan terugvinden.

Volg de Australian Open van 16 tot 29 januari op Eurosport 1 (basispakket) en Eurosport 2, beschikbaar in het Pickx Sports-pakket.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top