One day, one goal: Darko Kovacevic legt Inter het zwijgen op

Serie A | De titelstrijd was tijdens het seizoen 1999-2000 ongemeen spannend in de Serie A. Juventus en Lazio gaven elkaar geen duimbreed toe. Bij de Oude Dame was het aanvaller Darko Kovacevic die zijn team in volle titelstrijd aan een belangrijke zege hielp tegen Internazionale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Juventus haalde Darko Kovacevic in de zomer van 1999 naar Turijn. De Italiaanse topclub greep het seizoen voordien naast de landstitel en ze hoopten met Kovacevic een echte killer te hebben gevonden. Het team had immers nood aan doelpunten. Alessandro Del Piero was toen out met een zware knieblessure en Kovacevic moest bewijzen dat zijn 16 doelpunten in 30 wedstrijden bij het Spaanse Real Sociedad geen toevalstreffers waren.

De aanvaller begon opvallend genoeg vooral op de bank. Hij mocht in de ‘kleine matchen’ opdraven, zoals in de Intertoto Cup (1 goal en 1 assist) en de UEFA Cup (10 goals in 8 matchen). In de competitie moest hij zich vaak tevreden stellen met invalbeurten. Hij kwam 26 keer in actie in de Serie A, maar startte slechts 3 keer in de basis. Tijdens een van die wedstrijden als basispion bewees hij zijn toegevoegde waarde.

Twee goals

Op 16 april stond de 30ste speeldag van de Serie A op het programma. Juventus stond aan de leiding met vijf punten voorsprong op Lazio. Juve moest winnen van Internazionale om Lazio niet dichterbij te laten komen. Kovacevic stond naast Filippo Inzaghi, die nadien nog furore maakte bij rivaal AC Milan, in de spits. Hij moest echter wachten tot de tweede helft om zich in de harten van de Juve-fans te spelen.

Kovacevic kreeg na de rust de bal aangespeeld door Inzaghi en zo kwam hij oog in oog te staan met doelman Peruzzi. Hij wist de ex-keeper van Juventus met een mooie stifter te verschalken: 0-1. De thuisaanhang zag nadien dat Peruzzi stevig in de fout ging. Bij een voorzet vanaf de linkerflank sprong Kovacevic hoger dan de Italiaanse goalie en hij kopte de 0-2 tegen de touwen. Inter leek verloren, maar het scoorde nog de aansluitingstreffer. Verder kwam het echter niet.

Geen groot succes

Vier speeldagen voor het einde leek Juventus op weg naar de landstitel, maar het gaf het alsnog uit handen. De Oude Dame bezweek onder de druk in de laatste wedstrijden en op de voorlaatste speeldag greep Lazio de leiding. Daardoor ging de titel naar Rome, een zware teleurstelling voor Juventus.

Dat kunnen we ook deels zeggen over de passage van Darko Kovacevic bij Juventus. Hij maakte indruk in de UEFA Cup, maar in de Serie A kon hij zich – mede door een gebrek aan speelkansen - niet echt doorzetten. Hij bleef ook het volgende seizoen in Turijn, ondanks de komst van een zekere David Trezeguet.

Het seizoen 2000-2001 bracht echter geen beterschap voor de Serviër. Hij startte amper vijf keer in de basis in de Italiaanse competitie en viel zestien keer in. Daarin scoorde hij vijf doelpunten. Na twee seizoenen was het avontuur bij Juventus afgelopen en verkaste hij naar Lazio. Dat werd ook geen succes. Hij scoorde er geen enkel doelpunt in zijn eerste zes maanden en Lazio besloot hem dan al van de hand te doen. Hij keerde terug naar Real Sociedad, waar hij 5,5 goede jaren kende. Hij beëindigde uiteindelijk zijn carrière bij Olympiacos, waar hij in 2009 de schoenen aan de haak hing. 

Fan van deze reeks? Ontdek dan hier hoe Kenneth Anderson Brazilië verbaasde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top