Wie is Oriol Soldevila, de man die Barça deed bibberen?

Sport | FC Barcelona had het woensdag moeilijk in de Copa del Rey en had verlengingen nodig om door te stoten naar de 1/8e finales van de Spaanse beker. Het was één man bij de derdeklasser SF Intercity die het Barcelona moeilijk maakte: Oriol Sodevila. Hij scoorde een hattrick en was gewoonweg briljant.

Toen er bij de loting voor de 1/16e finales van de Spaanse Beker Intercity-Barcelona uit de bus kwam, had één speler waarschijnlijk meer dan wie ook de datum van die wedstrijd in zijn agenda aangevinkt: Oriol Sodevila. De spits van derdeklasser Intercity had waarschijnlijk niet verwacht dat hij een bijna-heldenrol in deze wedstrijd zou spelen.

Het moet gezegd dat de wedstrijd helemaal niet goed begon voor zijn team, want na vier minuten stond Intercity al op achterstand. Dat leek de ideale start voor de Catalanen, maar door een gebrek aan inspiratie in de aanval liet Barça de hoop leven bij de tegenstander. En Oriol Sodevila greep de kans met beide handen en scoorde niet minder dan een hattrick – hij scoorde telkens na een doelpunt van Barça. Na 90 minuten stond het dus 3-3 en Intercity, een club uit Alicante, dwong het grote Barcelona zo tot verlengingen. Helaas kon Sodevila geen vierde treffer maken, nadat invaller Ansu Fati op het einde van de eerste verlenging voor Barça had gescoord.

Product van Barça

"Ik kan nog steeds niet geloven dat ik een hattrick scoorde tegen Barça! Zelfs een nederlaag doet geen pijn", zei hij na de wedstrijd. Voor Oriol Sodevila was de avond meer dan een succes. Het moet gezegd worden dat deze wedstrijd speciaal voor hem was. De 21-jarige spits werd bij Barça opgeleid en de club zit hem in zijn bloed. "Ik ben altijd lid geweest van de club, en een culé, of supporter, sinds ik kan stappen.” Sodevila speelde er bij al de jeugdteams maar tot de eerste ploeg wist hij nooit door te stoten, hoewel hij werd geselecteerd voor de nationale U17- en U18-teams.

Toen hij 19 was en hij wist dat zijn avontuur in Barcelona niet verder zou reiken, verhuisde hij naar Engeland om bij Birmingham te gaan spelen. Twee jaar lang probeerde hij daar om een plek in het eerste elftal te versieren, maar zonder succes. Daarna keerde hij terug naar Spanje om er te tekenen bij Intercity, een club uit de derde afdeling, in de hoop om eindelijk in het eerste elftal te kunnen spelen.

Carrière eindelijk gelanceerd?

Soldevila's hattrick van woensdag was geen afspiegeling van zijn seizoen bij Intercity. De jonge spits heeft er nog niet echt zijn stempel weten te drukken. Hij had tot nog toe slechts één basisplaats en scoorde één keer. Met 575 speelminuten in 17 wedstrijden, zit hij aan een gemiddelde van slechts 34 minuten per wedstrijd. In de Copa del Rey deed hij het beter met een basisplaats in de eerste wedstrijd en een doelpunt in de tweede wedstrijd.

Door briljant te presteren tegen zijn opleidingsclub vindt Oriol Soldevila misschien het vertrouwen dat hij miste. In zichzelf, enerzijds, en van zijn coach, anderzijds. Misschien kan hij in de terugwedstrijden van de competitie uitgroeien tot een belangrijke speler bij zijn club die momenteel tegen de degradatie vecht. In de bekerwedstrijd tegen Barça was hij uiteindelijk misschien niet de ultieme held, maar misschien lukt het hem wel in de competitie.

Volg de finale van de Spaanse Supercup op zondag 15 januari vanaf 19u30 uur op Club RTL.